İSTANBUL - \"Başbağlar`ı unutmadık unutmayacağız\" adıyla düzenlenen program, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Başbağlar Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mehmet Aydın açılış konuşması yaptı.
Mehmet aydın Konuşmasında, Katliamın faillerinin elini kolunu sallayarak dolaştığını, yaşadıkları acının dindirilemediğini belirterek, \"19 yıldır acımız dinmiyor, katliamın acısını unutamadık. Ben de katliamda akrabalarımı kaybettim. Babam yaralı olarak kurtuldu. İnsanlıktan nasibini almamış şahıslar elini kolunu sallayarak dolaşıyor\" dedi.
Bir süre önce TBMM Terörden Kaynaklanan Yaşam Hakkı İhlallerini İnceleme Komisyonu`na bilgi verdiklerini belirten Aydın, Komisyon tarafından bilgimize başvuruldu. Ama iki aydır ciddi bir adım atılmadı. Somut bir adım atılmasını ve Başbağlar katliamının aydınlığa kavuşmasını istiyoruz \" şeklinde konuştu.
Ardından Başbağlar`ın tarihini ve katliamını gösteren sinevizyon gösterisi sunuldu. Sinevizyonda köyün ilk kuruluşundan günümüze kadarki tarihi detaylı bir şekilde gözler önüne serildi.
Dava Sürecinde Neler Yaşandı
Başbağlar katliamının, Sivas Madımak katliamından 3 gün sonra yapılması ve faillerin, arkalarında `Sivas`ın intikamı alındı` yazılı bildirileri bırakmaları Alevi- Sünni çatışması çıkarma çabasına girişenlerin bir oyunu olduğu anlaşıldı. Gerginlik çıkartmak için masum köylülerin kadın çoluk çocuk demeden kurşuna dizilmesi ve faillerinin belirlenememesi kamuoyunu derinden etkiledi. Başbağlar katliamının ardından yargılama safhasında da skandallar birbiri ardına geldi. 19 kişinin serbest bırakılmasından sonra bu kişiler, mahkeme süresince tekrar zanlı olarak kabul edildi. Yakalama emri çıkartıldı. Ancak serbest bırakılanların pek çoğu bulunamadı. Hukuka, yeni isimlerin gözaltına alınmasıyla tekrar işlerlik kazandırılmaya çalışıldı. Açıkça, Sivas olaylarıyla bağlantısının olduğu anlaşılan olayla ilgili `davayı birleştirin, bu olaylar birbiriyle bağlantılı` taleplerine rağmen mahkeme tüm bunları göz ardı etti. Faillerin geride bıraktıkları `Sivas`ın intikamı alındı` yazılı notları görmezden gelindi.
Neden İzmir DGM?
Dava, Erzincan`daki Devlet Güvenlik Mahkemesi`nden (DGM) alınarak olayın yaşandığı yere en uzak yer alan İzmir DGM`sine taşındı. Bu taşıma açıkça davacı olan köylüleri yok sayma anlamı taşıyordu. Çünkü uzun yollara maddi durumu yetmeyen köylülerin çoğu İzmir`e gidemediler. Gidenler de fakir oldukları için aşağılamalara, hor görülmelere maruz kaldı. Madımak davası Ankara DGM`ye görülürken, Başbağlar katliamının en uzak DGM olan İzmir`e alınması da olayın arkasındaki gizli güçlerin varlığını gösterir nitelikteydi.\" (Hamza Çetin - İLKHA)