VAN - Konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan marangozlar, deprem sonrası KOSGEB tarafından kendilerine verilen vaatlerin yerine getirilmediğini söylediler. Sıkıntılarının sadece kredi alamamak olmadığını belirten esnaf, yeniden yapılanan Van`ın neredeyse bütün malzemelerinin kapı ve pencerelerinin de dışarıdan getirildiğini belirterek yetkililere tepki gösterdiler.

Yaşanan depremlerden sonra Vanlı esnafın hemen hemen hepsi maddi sıkıntılar yaşarken, Eski Marangozlar sitesinde yıllardır faaliyet gösteren marangoz esnafı da aynı sıkıntıları yaşadıklarını, bu yüzden onlarca esnafın dükkânını kapatıp memleketi terk ettiğini ifade etti.

İmkânımız Olsa Krediye Başvurmayız
Site esnaflarından Şerafettin Öntürk, en büyük sıkıntılarının KOSGEB tarafından verilen krediden her hangi bir pay alamamak olduğunu belirterek, \"KOSGEB kredisi bize verilmedi. Verilmesi için su, elektrik, maliye, BAĞKUR borçlarının hepsinin sıfırlanması gerektiğini söylüyorlar. Zaten bunları ödeyecek bir imkânımız olsa krediye başvurmayız. Bazı esnaf arkadaşlarımızın durumu gayet iyi olduğu halde KOSGEB tarafından kendilerine 100 milyar kadar kredi verilmiş. Ama nedense biz alamıyoruz. Hâlbuki bu kredilerden faydalanması gereken durumu kötü olan insanlardır\" ifadelerini kullandı.

Bunların Parası Bizim Verdiğimiz Vergilerle Veriliyor
Mikail Uşma adlı site esnafı ise aynı dertten yakınarak KOSGEB kredilerini eleştirirken, depremden bu yana hiçbir yetkilinin kendilerini ziyaret etmediğini ifade etti. Valiliğin yaptığı etkinliklerin gereksiz olduğunu belirten Uşma, \"Deprem psikolojisini üzerimizden atmak bahanesiyle bazı organizasyonlar düzenleniyor. Örneğin, konteynerdeki insanlar geziye götürülüyor. Peki, bunları cebinden mi götürüyor? Hayır, devletin cebinden götürüyor. Devlet de yükleniyor bize. Benim paramla beni pikniğe götürüyor. Bizi şelaleye götürmüşsün, başka bir yere götürmüşsün benim için ne anlamı var. Eve döndüğümde yine her şey aynı… Dünyanın parasını veriyorsun etkinlikler düzenliyorsun. Su festivalleri yapıldı, jetler falan uçtu ve bunlara bir sürü masraf yapıldı. Bunların parası da bizim verdiğimiz vergilerle veriliyor. Eğer gerçekten deprem psikolojisini üzerimizden atmak istiyorlarsa bize maddi anlamda yardım etsinler\" sözlerini kullandı.

Esnafımız Perişan Oldu
Fikret Özkaçmaz adlı başka bir esnaf ise devlet tarafından yapılan TOKİ`lerin kendilerine hiçbir fayda sağlamadığının altını çizerek, \"Gelen TOKİ işlerinin yüzde biri bile bize yansımadı. Personel ve malzeme dâhil her şey dışarıdan geldi. Buranın esnafı bir çivi dahi çakmadı. Olabilir, serbest piyasadır. Adam oranın işini uygun bulmuştur. Ama yapılan işlerin buradaki mağdur olan esnafa da yansıması gerekirdi. Esnafımız perişan oldu. Çoğu buraları terk edip gitti. Çoğu da kepenk kapatıp bıraktı. Bizim bulunduğumuz blokta 40 esnaf var ve bu esnafın 5`i şimdiye kadar atölyesini kapatıp şirketlerde asgari ücretle işçilik yapmaya başladı\" diyerek devletin kendi esnafına sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.

Zoruma Giden Kullanmadığım Elektriğin Benden Alınmasıdır
Hiçbir yetkilinin kendilerini ziyaret etmediğinden yakınan Özkaçmaz, depremden sonra devlet tarafından alınmayacağı söylenen elektrik borçlarına da değinerek \"Elektrik faturaları bir iken üçe katlandı. Daha önce 50-60 TL kadar gelen faturalar, 150-200 TL kadar gelmeye başladı. Benim zoruma giden elektrik faturasının alınması değil, zoruma giden kullanmadığım elektriğin benden alınmasıdır. Bir ara Azerbaycan`dan Van`ın bir dönem elektrik borcunun ödendiğine dair duyumlar aldık. Her halde özel şirket hem oradan parayı alıyor hem de faturayı bizim gibi esnafın sırtına yüklüyor. Devlet vatandaşını mağdur etmemeli. İşlerimiz olsa bunlar gözümüze gelmez ama gerçekten çok zor durumdayız\" dedi.

Her Şeyi Dışarıdan Alıyorlar
Konu ile kendisiyle görüştüğümüz Eski Marangozlar Sitesi Başkanı Fahrettin Uşma da bütün site esnafının aynı sorunlardan dolayı sıkıntı çektiğini dile getirerek, hiçbir esnafının TOKİ`nin işlerinden yararlanamadığını söyledi.

Uşma, \"Diyelim ki TOKİ`ler kendi adamlarına iş veriyor. Peki, Valilik nezdinde yapılan okullar, sağlık merkezleri, hastaneler ne olacak? Biz esnaf olarak bunlardan da faydalanamıyoruz. Her şeyi dışarıdan alıyorlar. Oysaki bizim her türlü imkânımız var. Ama neticede bir iş vermiyorlar. Hem TOKİ`lerden faydalanamıyoruz hem de vatandaşın kendi arsasına yeni bir bina yapılmasına da izin verilmeyerek önümüz tamamen kapatılıyor. Vatandaşa imar izni verildiği takdirde belki biraz iş yaparız\" diyerek, mağduriyetlerin bir nebze de olsa giderilmesi için vatandaşa imar izninin verilmesi gerektiğinin altını çizdi. (Fırat Arslan/ Haşim Tosun- İLKHA)