MERSİN-Türkiye Fırıncılar Federasyonu Denetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Tarsus Fırıncılar Odası Başkanı Zeynel Abidin Köksal, Tarsus`ta 1 Temmuz tarihinden itibaren ekmekte yeni döneme geçileceğini açıkladı.
Başkan Köksal, vatandaşın temel tüketim maddelerinin başında gelen ekmeğin besin değerinin arttırılması ve hijyenik şartlarda satışının sağlanmasına yönelik olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nca yapılan düzenlemelerin 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti.

 

Ekmekte Tuz Oranı Azaltılacak
Ekmek ve ekmek çeşitlerinin üretim, dağıtım ve satış aşamalarında yapılan değişikliklerle besin değerini arttırmak, sindirimini kolaylaştırmak ve tansiyon, obezite gibi toplumda yaygın olarak görülen sağlık problemleriyle mücadele etmek amacıyla ekmeklerin kepek oranının yükseltilidiğini tuz miktarının ise azaltıldığını belirten Tarsus Fırıncılar Odası Başkanı Zeynel Abidin Köksal, \"Ekmeğin daha hijyenik şartlarda üretilmesi ve tüketicilere ulaştırılmasını temin etmek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Fırıncılar Federasyonu tarafından ülke genelinde sektör çalışanlarına yönelik hijyen eğitimleri düzenlenmiştir.

 

Yeni düzenlemeye göre, 1 Temmuz`dan itibaren ekmekler açıkta satılamayacak, bakkal ya da marketlerde ekmek dolapları içeride bulundurulup, satıcı kontrolünde tüketicilere ulaştırılacaktır\" diye konuştu.

 

Etiket Şartı Geliyor
Ekmek satışı yapılan bölümlerde alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte gıdanın adı, bileşenler listesi, alerjen bileşenler, tavsiye edilen tüketim tarihi, üreticinin adı ve adresi, menşe ülke bilgilerinin yer aldığı etiketlerin bulundurulacağı veya gıda ile birlikte satın alan kişiye sunulacağını ifade eden Türkiye Fırıncılar Federasyonu Denetim Kurulu Başkanı ve Tarsus Fırıncılar Odası Başkanı Zeynel Abidin Köksal, \"Ekmek kasap, manav ve pazar gibi yerlerde ambalajsız olarak satılamayacak. Halkımızın kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği gibi çeşitleri tüketmeye teşvik edilmesi için perakende aşamasında ekmekle beraber bu çeşitlerden birisinin de bulundurulması zorunlu hale gelecektir.\"

 

Hijyen Şart
Ürünlerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi gerektiğini belirten Köksal: \"Uygun ve temiz kıyafet giyinmesi ve eldiven kullanılması mecburi hale getirildi. Ekmek uygun bir ambalaj malzemesine sarılarak veya içine konularak tüketiciye sunulacak. Yeni düzenlemelere uymayan üretici ve perakendeciler hakkında yaptırım uygulanacak.\" dedi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)