ADANA- Adana`da 145 kişinin öldüğü, 1500 kişinin de yaralandığı Ceyhan depreminin üzerinden 14 yıl geçerken yaşanan acılar zihinlerdeki tazeliğini hala yerini koruyor. 27 Haziran 1998 saat 16.55`de 6.3 şiddetindeki Ceyhan depremiyle can kayıpları ve yaralanmalarla birlikte binalarda oluşan yıkım ve hasarın büyüklüğü göz önüne alındığında şu ana kadar gerekli tedbirlerin yeterince alınmadığı belirtiliyor.

Ceyhan depreminin 14. yıldönümünde Çukurova Gazeteciler Cemiyeti`nde düzenlenen basın toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, Türkiye`de 19 milyon civarında bina stokunun bulunduğunu, bunun yüzde 10`unun yenilenmesi, yüzde 30`unun onarılması gerektiğini söyledi. Bakır, bu konutların yüzde 40`nın ise oturulamaz durumda olduğunu vurguladı.

Depremi unutmayalım, unutulmasına izin vermeyelim, diyerek sözlerini sürdüren Bakır, Türkiye`nin deprem kuşağında yer aldığını belirterek; \"Barajlarımızın yüzde 95`i ve enerji santrallerinin yaklaşık yüzde 50`si deprem bölgeleri içinde yer almaktadır. Ülkemizde, 1903 yılından bugüne 26 büyük deprem meydana gelmiş ve resmi rakamlara göre bu depremlerde 100 bine yakın insanımız ölmüştür.\" dedi.

Ceyhan`da yaşanan deprem hakkında da konuşan Bakır; Ceyhan depreminde 145 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 517 vatandaşın yaralandığını, 48 bini az, 19 bini orta, 9 bini ağır hasarlı olmak üzere yıkılanlar da dahil 76 bin konut ve işyerinin depremden etkilendiğini söyledi.

Olası depremlere karşı okulların risk altında olduğunu kaydeden Bakır; \" Adana`daki okullara ilişkin TMMOB`ne bağlı odaların hazırladığı rapor, çocukları bekleyen tehlikeyi su üstüne çıkarıyor. Rapora göre Adana`da toplam okul sayısı 962. Bu okulların yaklaşık 1/3`inde okul idarelerinin ilgili idareye, okul binalarının güvenliğinin test edilmesi doğrultusunda başvurusu bulunmaktadır. Açık ki, okul idarelerinin kaygı duymasına neden olan gözlemleri olmuştur. İlgili idare belli bir program dahilinde okulların yapısal güvenliğini kontrol etmektedir. Ancak eldeki veriler 300 civarında okulun kontrol edilmesi ve gerekli güçlendirme çalışmalarının yapılmasının hayli zaman alacağını göstermektedir. Bu durum ve bu bilinmezlik çocuklarımızın geleceği ve güvenliği noktasında kaygılarımızı arttırmaktadır.\"dedi. (Ayhan Kaya-Mustafa Çiçek-İLKHA)