DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Sevinç, ekin hasadının başlamasıyla birlikte gündeme gelebilecek anız yangınları konusunda bir açıklama yaptı.

Anız yangınlarının tarımda verimi düşürdüğünü, doğal dengeye zarar verdiğini toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını bozduğunu belirten Sevinç, \"Çiftçilerin daha iyi bir tohum yatağı hazırlamak, yabancı ot ve haşereleri yok etmek, hasat sonrası diğer bir ürünün ekimine geçebilmek için anız yakıyor. Ancak bunun sağlayacağı faydanın, vereceği zararın yanında çok küçük kalmaktadır\" dedi.


Faydalı Mikro Organizmalar da Ölüyor
Anızların yakılması sırasında toprak yüzeyinde yaklaşık 250 derecelik bir sıcaklık oluştuğunu, bu yüksek sıcaklığın toprağın üst kısmındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirdiğine dikkat çeken Sevinç, \"Böylece birçok faydalı mikro organizma ve solucan gibi toprak karıştırıcı küçük canlıların yanarak ölmesine neden olduğu gibi doğadaki besin zincirini de bozmaktadır\" diye konuştu.


Anız Yakmalar Kımıl Üretiyor
Sevinç, anızların yakıldığı tarlalarda ekilen buğday, mercimek, patates, pamuk, şeker pancarı, kavun ve karpuz gibi bitkiler için yaşamsal öneme sahip azot, fosfor, potasyum ve demir gibi besin maddelerinin eksik kaldığını, bitkilerin zayıf ve cılız kalmasına ve dolayısıyla verimin düşmesine neden olduğunu söyledi. Sevinç, \"Süne ve kımıl gibi zararlı türlerin bu şekilde çoğalıyor\" dedi.


Yollarda Kazalara Neden Oluyor
Anız yangınlarının atmosfere karbondioksit salarak küresel ısınmayı da arttırdığına dikkat çeken Sevinç, yangınların ayrıca tarlaların içinden geçen telefon ve elektrik direklerinin yanmasına neden olduğunu söyledi. Sevinç, yangın dumanlarının yoldan geçen araçların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara da sebebiyet verdiğini vurguladı.


Mahalli Çevre Kurulu Ceza Kesecek
Sevinç, şehir içindeki anız yangınlarına hem İtfaiye Daire Başkanlığı`nın hem de Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı`nın tutanak tutup cezai işlem yaptığını ayrıca cezai işlem yapılması için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü`ne bildirdiğini söyledi. Sevinç, itfaiyenin 2010 yılında 236, 2011 yılında da 220 anız yangınına müdahale ettiğini bildirdi.


Her Müdürlük İşlem Yapacak
Anız yangınları ile ilgili Mahalli Çevre Kurulu`nun karar aldığını da hatırlatan Sevinç, anız yakanlar hakkında işlem yapılması için İl Emniyet Müdürlüğü`ne, Belediyelere, Orman İşletme Müdürlüğü`ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü`ne, Muhtarlara etkin önlem alınması için yazı gönderdiğini bildirdi.


Okul ve Camilerde Bilgilendirme
Sevinç, Mahalli Çevre Kurulu`nun İl Milli Eğitim Müdürlüğü`ne anız yakma konusunda bilgilendirme yapılmasını, İl Müftülüğü`ne de Cuma hutbelerinde ilçe ve köy camilerinde cemaatin anız yakma konusunda geniş kapsamlı olarak bilgilendirilmesini istediğini kaydetti. (M. Salih Keskin - İLKHA)