BİNGÖL-Kış aylarında, odun ve kömür almada zorlanan vatandaşlar, kırsal kesimde hayvanlardan elde edilen tezekle ısınmayı tercih ediyor.
Pahalılık Sürdükçe Tezek Üretimi de Sürer
Bingöl başta olmak üzere, tezek üretimi Muş, Diyarbakır, Elazığ ve çevre illerde hala yaygın bir şekilde yapılıyor. Tezek üretimini en çok, sığır yetiştiriciliği yapan çiftçiler ve kırsal kesimde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar yapıyor. Kış aylarında dar gelirli vatandaş, en çok tezek yakmayı tercih ediyor.
Tezek Nasıl Hazırlanır?
Kış aylarının vazgeçilmez yakacağı tezek, pratik yöntemlerle hazırlanıyor. Ahırdaki tezekler serilecek alana götürülüp dökülür. Bu dökme işlemi yaklaşık 15 veya 20 cm kalınlığına gelene kadar serili bir şekilde kurutulmaya bırakılır. Kurutma süresi bittikten sonra bel küreği ile kare veya dörtgen şeklinde kalıplara ayrılır ve art sıra halinde dizilir.Daha sonra kuruyan tezekler, ikinci ve son aşaması olan büyük yığınlar haline getirilir. Bu işlem de art sıra halinde yapılır.(Nihat Kanat-İLKHA)