SİİRT - Dicle Kalkınma Ajansı 2011 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Şirvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nün \"Teknik Arıcılık ve Arı Ürünleri\" adlı projeleri desteklenerek arıcılıkla uğraşan Şirvan`a bağlı beş köyde 99 arı yetiştiricisine Yüksek Ziraat Mühendisi Alim Tutar tarafından arıcılıkla ilgili eğitim verildi.

 

DİKA`dan yapılan açıklamada, Siirt`in Şirvan ilçesinde önemli faaliyet kollarından biri olan arıcılıkta, 2009 verilerine göre ilçede 72 arıcı ve 6329 adet kovan bulunurken, 2010`da yapılan arılı kovan projesi ile yetiştiricilere dağıtılan arılı kovanlarla bu sayı 85 arıcı ve 8313 kovana yükseldi. 2011 yılında ise sayının 93 arı yetiştiricisi 10180 adet kovana yükseldiği bilgisi verilerek, \"Bu veriler ışığında Şirvan`da arıcılık artan bir eğilim içindedir. Ancak bölgedeki yetiştiriciler daha çok geleneksel yöntemlerle arıcılık yaptığı için arıcılığın teknik yönü ve arı ürünleri hakkında yeterince bilgi sahibi değiller. Bu nedenle bir kovandan alınan verim azalmakta, verim düşüklüğü yüzünden yetiştiricilerin gelir düzeyi azalmaktadır\" denildi.

Buna karşılık modern ve teknik arıcılığın yaygınlaşması ve bir kovandan alınan arı ürünlerinin verim açısından arttırılabilmesi için yetiştiricilerin bu konuda eğitilmesi gerekliliği ortaya çıktığı dile getirilen açıklamada, \"Teknik arıcılık ve arı ürünleri hakkında yetiştiriciler eğitilir ve bilinçlendirilirse birim kovandan elde edilecek gelir artacaktır. Arıcılığın sadece bal üretiminden ibaret olmadığı polen, arı sütü, bal mumu, arı zehri vb. gibi ürünlerden de gelir elde edileceğini öğrenmiş olacaklardır. Üreticilerin bal üretiminden arı ürünleri üretimine ve ürün işlemeye kadar birçok konuda bilgi ve becerilerinin artırılması gerekmektedir. Arıların bakımı, beslenmesi, konaklatılması, kışlatılması ve ürünlerin işlenmesi konularında bilgi ve becerilerin artırılması içinde eğitime ihtiyaç duyulmuştur\" ifadeleri kullanıldı.

Proje ile birlikte arıcılığın geliştirilmesi suretiyle bölge halkının da gelir seviyesinin yükselmesine katkı sağlanacağı belirtilen açıklamada, \"Eğitimin içeriğini teknik arı yetiştiriciliği, arı hastalık ve zararlıları, polen, arı sütü, bal mumu, gibi arı ürünleri üretimi ve arıcılıkta kullanılan malzemeler içermektedir. Bu eğitimler yoluyla daha bilinçli arı yetiştiriciliği ile birlikte, daha verimli arı ürünleri üretimi sağlanarak, üreticilerin gelir seviyesinde yükselme meydana gelerek refah düzeyi artacaktır. Bu tür uygulamaların yararını gören üreticiler ileriki dönemlerde de bu uygulamaları devam ettirip projenin sürdürülebilirliğini artıracaklardır\" denildi. (Veysi Demir - İLKHA)