Namaz, Cennetin anahtarı (Nesai K. Işratün-Nisa 7/61),
Gözlerin nuru (Müsned, Ahmed b. Hanbel, 3/340)
Müslümanların can ve tenlerinin huzur bulup rahatlama yeri olan namaz (Ebu Davud K. Edep Hadis no:4985), dinin direğidir.
Kötülüklerden alıkoyan namaz (K. Kerim Ankebut 45), inanmış gönüllerin tenleriyle yanyana geldiği, birbirine omuz verdiği, dirsek temasına geçtiği en değerli bir ibadettir.
Mü`minlerin mi`racı olan namaz, günde beş defa halkın içinde Hak`la beraber olmak, ondan güç alarak halkın arasına selamla dönmek, Hakk`ın huzurunda halkla beraber olmaktır.
Bir safta bizleri yan yana getiren namaz; yüzümüzü çevireceğimiz cephenin tek olduğunu, sırtımızı çevirecek tek cephenin küfür olduğunu, tatbiki olarak öğreten bir ibadetimizdir. Safları dağınık olanların gönüllerinin de dağınık olacağını haber verir Peygamber efendimiz (s.a.v)
Yuvarlak bir dünyada Kabe`ye günde beş defa yönelen Müslümanlar ay çiçeği gibi dizilirler. Mü`min için Rabbinden af dilerler. Kafire de hidayet dilerler.
Hiçbirinin diğerine üstünlüğü yoktur.
En önde duran imam "yat kalk" diye komut vermez. O zaman insanın insana hakimiyeti söz konusu olurdu.
İmam, "Allahü ekber-En büyük Allah`dır" deyince cemaatta Allahü Ekber derler.
Namaz mü`minin mi`racı olduğuna göre Yaratan`ının huzuruna her türlü pislikten arınarak varmalıdır.
Cennet temiz ve güzel olduğundan oraya temiz olanların layık olduğunu haber verir Rabbimiz (K. Kerim Nur 26).
Dışını halk için, içini de Hak için temizleyen takvaya erişir demişler. (Tefsiri Kebir, Fahreddini Razi, Bakara 2. ayetin tefsiri)
Cephede düşmanla karşı karşıya geldiğimizde bile namazı nasıl kılacağımızı öğretir Rabbimiz:
"Yeryüzünde sefere çıktığınızda eğer kâfirlerin sizi belaya sokmasından korkarsanız, namazı kısaltmanızda bir günah yoktur. Muhakkak kâfirler sizin için apaçık düşmandırlar." (Nisa 101)
Onların arasında olup, onlara namaz kıldırdığında, onlardan bir kısmı seninle namaz kılsınlar, silahlarını alsınlar. Secdeyi yaptıklarında (yani birinci rekatı kıldıklarında) arka tarafınıza geçsinler. Namaz kılmayan diğer kısmı gelsin ve seninle namaz kılsınlar, hazırlıklarını ve silâh larını alsınlar. Kâfirler, sizin silâhlarınızdan ve eşyanızdan gafil olmanızı ve üzerinize birden saldırmayı isterler. Eğer yağmurdan bir eziyet olursa veya hasta iseniz, silâhlarınızı bırakmanızda size bir günah yoktur. Harp hazırlığınızı yapınız. Muhakkak Allah, kâfirler için alçaltıcı azap hazırlamıştır. (Nisa 102)
Kur`an-ı Kerim`de bir çok emri yalnız emreder ve teferruatına girmezken namazın cephede nasıl kılınacağı konusunda Rabbimiz tarif etmekle namazın ve cemaatin önemine dikkatimizi çekmekte. Namazlarımızı cemaatle kılmaya dikkat edelim.
Direği yıktırmadığımız gibi yıkılmasına yardım edenlerden olmayalım.
Mahmut Toptaş