VAN - Hayatın her alanına hükmetmeye başlayan makineler, modern toplumda monoton insan figürü ortaya çıkarırken ekmekteki bereketi el emeğinde gören kimi esnaflar teknolojiye inat, atalarından kalan mirası devam ettiriyorlar. Dedesinden kalma 60 yıllık kerpiç evi demlikçi dükkânına çevirerek atalarından kalan mesleği devam ettiren Özcan Demir, yok olmaya yüz tutmuş olan el emeğini yeni nesillere taşıyor.
Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansına konuşan Demir, mesleği hakkında bilgi vererek müzeyi andıran iş yerinin hikâyesini anlattı.
\"Depremde Topraklı Evlerin Çoğu Yerle Bir Olurken Burada Çizik Bile Yok.\"
Sonradan iş yerine çevirdiği evinin 60 yıllık bir geçmişi olduğunu anlatan Özcan Demir, \"Burası 60 yıllık bir yapıdır. On beş yıldır işyeri olarak kullanıyoruz. Yaşanan depremlerde birçok topraklı ev yerle bir olurken burada çizik bile yok. Çünkü sağlam yapılmış duvarları çift kerpiç ile örülmüş ve yaklaşık olarak yarım metre genişliğindedir.\"dedi.
\"Eskiyi ve El Emeğini Sevdiğim İçin Bu İşi Yapıyorum.\"
Demlik, tencere, semaver ve benzeri malzemelerin tamiratını yaptıklarını belirten Demir, bu işin kendilerine dedelerinden kaldığını ve 30-35 yıldır da kendisinin bu işle uğraştığını ifade etti . Demir \"Tamirat ve imalat üzerine iş yapıyoruz. Daha çok, el emeği ile bu işleri yapmaya çalışıyoruz. Dedem ilk olarak bu işlerle uğraşmış. Eskiden nüfus az ve kullanılan malzemelerde pahalı olduğu için herkesin evinde bir takım demlik olurdu, bir veya iki tencere olurdu. Tabi o zaman daha çok kalaylamak dediğimiz delinmiş bakır kapların tamiri yapılıyordu. Dedem de Bakır kapların kalaylanması işini yapıyordu. Zamanla bakır kaplar azaldı. Yerini çelik, porselen ve benzeri kaplar aldı. Şimdilerde ise her şey plastikleşti. Bizler de buna paralel olarak ev aletlerini tamir etme işine döndük. Para kazanmaktan çok eskiyi sevdiğim, el emeği ve alın terimle çalışmak istediğim için bu işi bırakmadım.\" dedi.
\"Gün Geçtikçe Alın Teri Yok Oluyor\"
Genel de fakir kesim ile maddi durumu iyi olan kesime hitap ettiklerini aktaran Özcan Demir, \"Evinde demliği tenceresi semaveri olan herkese hitap ediyoruz. Ancak asıl müşterimiz maddi durumu kötü olup ikinci bir malzemeyi alamayacak olan ile maddi durumu iyi olup kaliteli malzeme alıp bunu çöpe atamayan kesimdir. Tüm bunlara rağmen gün geçtikçe alın terinin yok olmaya yüz tuttuğunu görmekteyiz. Bunun sebebi ise insan hayatının basitleşmesine bağlı olarak insanların günübirlik malzemelere yönelmesi ve hayatın her alanının adeta plastikleşmesidir. Bunun sonucu olarak malzemenin ucuz ve kalitesiz olması vatandaşı tamiriyle uğraşmaktansa yenisini almaya itiyor.\" İfadelerini kullandı.
\"Kalitesiz Plastikten Yapılan Isıtıcılardan Sakının\"
Halkın bilinçlenmesi gerektiğini ve kalitesiz plastik malzeme almaktan sakınması gerektiğine vurgu yapan Çelik, \"Vatandaş bilinçli olursa özellikle Çin malı plastiklerin sağlıklarını tehdit ettiğinin farkına varacaktır ve bunlardansa kaliteli malzeme alıp hem uzun süre kullanacak hem kendi ailesinin sağlığını tehlikeye atmayacaktır. Özellikle ani suyu aniden ısıtan ketıl dediğimiz ısıtıcılar tamamen kalitesiz plastikten yapılmış olup kanser başta olmak üzere birçok hastalık riski taşıyor.\" Şeklinde konuştu.
\"Müzeyi Andıran Tamirat Dükkânı\"
Mesleklerini atalarından devraldıklarını ve çocuklarına da aktarmaya çalıştığını anlatan Özcan Çelik, \"Bizler bu mesleği dedelerimizden ve babalarımızdan devraldık onun için çocuklarımıza da aktarmaya çalışıyoruz ki mesleğimiz ölmesin. Her usta bu işi bırakıp başka işlere yönelirse bu iş ölür. Çocuklarımız da bu işin ne olduğunu bilmezler. Ustalar işin kolayını kaçmamalı ve hazıra konmaktansa kendileri bir şeyler üretmelidir.\" İfadelerini kullandı. (Murat Dalgın, Fırat Arslan-İLKHA)