DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Tekirdağ`da meydana gelen depremin can ve mal kaybına neden olmamasının sevindirici olduğunu belirtti.

SADECE YÜZDE 33`Ü SİGORTALI

Topraklarının büyük kısmının birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde bulunan Tekirdağ`da zorunlu deprem sigortası kapsamına giren konutların sadece yüzde 33`ünün zorunlu deprem sigortası yaptırmış durumda olduğunu belirten Yazıcı, şu ifadelere yer verdi:

"Tekirdağ`da oran Türkiye ortalamasının üstünde olsa da yeterli değil. Vatandaşlarımızın, depremlerin konutlarda yarattığı küçük/büyük her türlü maddi hasarın yükünü karşılamak için zorunlu deprem sigortası yaptırması gerekiyor. Marmara Bölgesi`nde zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 5 milyon 500 bin konuttan 1 milyon 674 bininin, yani yani yüzde 30`unun zorunlu deprem sigortası bulunuyor. Marmara Bölgesi`nin zorunlu deprem sigortalı konut oranı açısından Türkiye ortalamasında birinci olmasına rağmen oranın yeterli seviyelerde değil.``

SİGORTALILIK ORANI DÜŞÜK

Yazıcı, Marmara Bölgesi`nin, geçmişte yaşadığı depremlere, gelir seviyesine ve eğitim seviyesine bakıldığında sigortalılık oranının çok daha yüksek olmasını beklemek gerektiğini vurgulayarak, ``Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan 100 metrekare betonarme bir konut, yıllık 150 TL`ye, yani aylık ortalama 12,5 TL`ye zorunlu deprem sigortasıyla güvence altına alınabiliyor. Ayrıca toplu sigortada veya yenileme yapıldığında ilave indirimler de uygulanıyor. Ev sahiplerinin vakit kaybetmeden bu sigortayı yaptırması lazım, varsa süresi biten poliçelerini yenilemeleri lazım. Sigortayı, sigorta acentelerinden, banka şubelerinden hatta internetten de yaptırabilirler`` diye konuştu.

Rotahaber