Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail`in Filistin topraklarında yürüttüğü Yahudi yerleşim faaliyetlerine yenilerini eklediği belirtildi.

Batı Şeria`da çeşitli yerleşimlerde toplam 551 ilave birim inşa edilmesi için ihale açılması kararının şiddetle kınandığı ifade edilen açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu`nun, başta İsrail Yüksek Mahkemesi`nin boşaltılmasına karar verdiği "Ulpana" ileri mevki yerleşimine karşılık, Beit El yerleşiminde 300 ilave birim inşa edileceğine yönelik ifadeleri olmak üzere, 6 Haziran günü yaptığı açıklamaların da esefle karşılandığı ve şiddetle kınandığını kaydedildi.

Açıklamada, "İsrail`in Filistin topraklarında sürdürdüğü tüm yerleşim faaliyetleri uluslararası hukukun ihlalidir. Yerleşimlere İsrail yasaları çerçevesinde meşruiyet kazandırma çabaları bu gerçeği değiştirmemektedir" denildi.

İsrail`in ısrarla ve dünya kamuoyunun tepkilerini umursamadan sürdürdüğü yerleşim faaliyetleriyle barış sürecinin canlandırılmasını engellediği ve iki devletli çözüm vizyonunu ciddi biçimde tehlikeye attığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu çerçevede, uluslararası toplum yerleşimlerin kabul edilmeyeceğini vurgulamaya devam etmeli ve bölgenin barış ve istikrarına büyük zarar veren bu tutumun değiştirilmesi için gereken önlemleri almalıdır.

İsrail`i Ortadoğu`da kalıcı barış konusunda uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmeye ve barış zeminini tahrip eden tüm faaliyetlerine bir an evvel son vermeye davet ediyoruz."

Haber7