Topçu, dün ekonomi basını ile THY Genel Müdürlük binasında yaptığı sohbet toplantısında, 223 seferin iptaline ve yaklaşık 100 bin yolcunun dolaylı olarak etkilenmesine yolaçan iş yavaşlatma eyleminin THY`de iki milyon dolarlık bir zarara yolaçtığını hazırlatarak, "Kurallar gereği 305 çalışanı maalesef çıkarmak zorunda kaldık" dedi.
1-2 GÜN İÇİNDE ELE ALINACAK
Topçu, "Hava-İş Sendikası Başkanı Attilla Ayçin`i bizzat davet edip dün akşam iki saat görüştüm. İşten çıkarma kararın geri alınmasını istiyor. Ön şartı bu olduğu için diğer konuları görüşemedik. Bunu yönetim kuruluna götürüp, değerlendireceğiz. 1-2 gün içinde görüşürüz" diye konuştu. Topçu, sohbet toplantısında sendika ile toplu sözleşme görüşmeleri hakkında şu ayrıntıları verdi: "2-3 ay önce Hava-İş ile görüşmeler başladı. 10 yıldır tüm ek hakları toparlayıp ana ücretin içine koyalım dedik. Sendika diğer hakları görüşmeden ücreti görüşmem dedi."
"Sendika ile 23. Toplu iş sözleşmesinde 44 maddede anlaşma sağlanamıyor. Bu maddeler arasında THY`nin anahtarını teslim ettirecek maddeler var. Bizim yaklaşımımız, makulun yakalanması. Hem işveren tarafından hem işçi temsilcisi tarafından iki tarafı da mutlu edecek makul bir noktada anlaşma sağlanabileceğini düşünüyoruz. Sendikaya yılda 10 milyon TL veriyoruz. Bu paralar bizimle kavgada harcanıyor. Bugüne kadar kavgasız hiç bir sözleşme yapamadık. Sendika kavga etmezse, `işçinin kendisini sattığı` anlayışı var. THY`de son üç ayda hostesler ortalama 68 saat uçuş yapıyor. 70 saat ve üzerinde çalışan fazla mesaisini alıyor. Bu kadar düşük zamanla uçuran başka havayolu yok."
ÜCRETİMİZ YÜKSEK
Topçu, THY`de kabin memurlarının ücretlerinin Alman havayolları şirketi Lufthansa`dan yüksek olduğunu belirterek, "Bizde bir kabin memurunun aldığı ücret 3311 lirayı buluyor. Bu rakamlar özel sektörde 1.200 lira civarında. 800 liraya çalıştıran da var. Çalışanlarımıza her türlü imkânı sağlıyoruz. 45 milyon TL ödeyerek özel sigorta yaptırdık, iki yıldır bu uygulama sürüyor. Uçuşlarda pilot ve kabin memuru ayrımı yapmıyoruz. Gittikleri yerde hepsi beş yıldızlı otellerde kalıyor. Biz zam yapmayalım demiyoruz. Çalışanın mutluluğu bizim için çok önemli. Ama bu imkanları sağlayan şirket de ayakta kalabilsin diyoruz."
AVRUPA ELEMAN ÇIKARIYOR THY ALIYOR
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, çalışanlara yapılacak zam konusunda çok uç noktalarda taleplerin mevcut uluslararası ekonomik koşullarda çok doğru olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Dünyada havayollarının durumu ortada. Avrupa`da havayolu şirketleri dökülüyor. Akıllı yatırım yapmayan, giderini kontrol edemeyen şirketler dökülüyor. Avrupa`daki şirketler sürekli eleman çıkarıyor. THY eleman alıyor. Şu anda yaklaşık 29 bin personelimiz var."
TEK SENDİKA THY`DE
HAMDİ Topçu, toplam 110 bin çalışanın bulunduğu sektörde yaklaşık 12.5 milyar dolarlık değer üretildiğine dikkat çekti. Bu değerin yüzde 80`ini oluşturan 8.5 milyar dolarlık bölümünün THY tarafından oluşturulduğunu belirten Topçu, "Sektörde THY dışında sendika bulunmuyor. Bu yükü neden sadece THY çeksin ki. İtalya`da sendika üzerinden Alitalia`yı batırdılar. Sendika olmasın demiyoruz, kaldırılması gibi bir düşüncemiz yok. Ama talepler çok aşırıyı kaçmamalı. Sendika şu anda yüzde 12 zam istiyor. Bizim önerimiz birinci yıl için yüzde 3 ve ikinci yıl için yüzde 3. Sendika ile yasal süreç devam ediyor. Arabuluculuk dönemi yarın (bugün) başlıyor. Bir noktada buluşmak gerek" diye konuştu.
THY`NİN SURİYE`DE 8 MİLYON DOLARI BLOKE EDİLDİ
SURİYE ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin askıya alınması bu ülkeyle iş yapan pek çok kurum ve şirket zarar görürken, bu trafikten olumsuz etkilenenlerden biri de Türk Hava Yolları (THY) oldu. Ticari ve ekonomik ilişkilerin dondurulması ile THY`nin Suriye`de yaklaşık 8 milyon dolarının bloke edildiği öğrenildi.
4 MİLYON DOLAR BAVULLA
THY yönetimine yakın kaynaklar, "Şam ile ilişkilerin gerilmesinin ardından Suriye`de THY`nin yaklaşık 12 milyon dolarlık parası riske girdi. Bu paranın 4 milyon doları elden, bavul ve benzeri yollarla Türkiye`ye getirildi. Ancak 7-8 milyon dolar, Suriye Merkez Bankası tarafından bloke edildi. Bu, THY`nin parası ve kaybolması söz konusu değil. Bunu ileride ilişkilerin normalleşmesine bağlı çözülecek bir kaynak gibi düşünmek lazım" diye ifade ettiler. Hamdi Topçu, THY`nin Suriye`de yaklaşık 12-13 milyon dolar parasının kaldığınına dair soruyu `halka açık bir şirket` yönetim kurulu başkanı olarak yanıtsız bırakmayı tercih etti.