TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Yazım Alt Komisyonu`nun dünkü toplantısında, anayasa yazım sürecinin ilk büyük krizi yaşandı.

Milliyet`in haberine göre komisyon, Çocuk Hakları başlıklı 7. maddenin yazımına geçerken, BDP, metne "her çocuk kendi kültüründen yararlanma ve kendi dilini kullanma hakkına sahiptir" hükmünün girmesini istedi. MHP bu öneriye sert tepki göstererek, "Ucu açık bir ifade. Bu ifadenin anayasada yer alması demek, Kürtçe anadilde eğitimin yolunu açmak demektir. Bunun hedefi daha şimdiden belli. Millet içinde başka bir millet kurmanın ilk adımı demektir bu" dedi. BDP`li üyeler ise, "Ne var ki bunda? Bir insana kendi dilini konuşma hakkını bile tanımayacaksa burada neyi yazacağız. En temel haktır anadili kullanma hakkı. Bundan doğal ne olabilir ki?" karşılığını verdiler. BDP`nin düzenlemede ısrarcı olması üzerine MHP`li üye Oktay Öztürk, "O kadar saf mıyız? Millet içinde yeni bir millet oluşturmanın yollarını arıyorsunuz. Çok masum ifadeler gibi gözükse de bu düzenleme bu yolun yapıtaşı. Kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

ORTA YOL BULUNMADI

MHP ve BDP arasındaki bu atışma sürerken, ortayolu bulmak isteyen Ak Parti ve CHP, "anadili öğrenme hakkı" ifadesinin kullanılabileceği önerisi yaptı. Ancak BDP, "zaten anadilde öğrenim hakkı var. Yeni bir öneri getirmiyorsunuz" diyerek bu teklifi de reddetti. Bunun üzerine Ak Parti ve CHP, konunun çalışmaları tıkamaması için "eğitim hakkı" maddesi görüşülürken ele alınması önerisinde bulundu. BDP`nin "hayır, bu madde içinde bir fıkra olarak bu hüküm yer almalı" ve MHP`nin de "biz bunu tartışmayız bile" tavrı üzerine görüşmeler kilitlendi. Müzakerelerin devam ettirilemeyeceğinin ortaya çıkması üzerine yazım alt komisyonu çalışmalarına son verdi.

BUGÜN YENİDEN GÖRÜŞÜLECEK

Konu bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu`ndan ele alınacak. Bu komisyonda da sonuç alınamaması halinde, cinsel kimlik tartışmaları nedeniyle görüşmeleri ertlenen "eşitlik" başlıklı 3. madde gibi, "çocuk hakları" maddesi de çalışmaların en sonuna ertelenecek.