O hâlde son dönem çalışmasını yapmanın zamanı geldi.
Toparlanmayan her işi dağınıktır. Dağınık olan hedefi kaybeder.
Şimdi yıl boyunca öğrendiklerimizi toparlama zamanıdır.
Buna göre, üç soruya cevap verecek üç aşamalı bir toparlanma programı yapacağız:
1. Tespit:
Değerlendirmemizin bu bölümünde “Ben neredeyim?” sorusunun cevabını arayacağız. Bunun için,
-Deneme sınavlarına gireceğiz.
-Sınavdan sonra yanlışlarımızla doğrularımıza bakacağız.
-Farkında olmadan doğru işaretlediklerimizle farkında olmadan yanlış işaretlediklerimizi de yanlışlarımıza ekleyeceğiz. (Çünkü bilgimiz tam olsaydı, bilerek doğru işaretlerdik. Dikkatli davransaydık doğruya yanlış demezdik.)
2. Tahlil (Analiz):
Değerlendirmemizin bu bölümünde “Ben, nerede yanlış yaptım?” sorusunun cevabını arayacağız. Bunun için konuları, şöyle sınıflandıracağız:
-İlgili bütün soruları doğru işaretlediğim konular
-İlgili bazı soruları doğru işaretlediğim konular
-İlgili bütün soruları yanlış işaretlediğim konular
3. Çözüm:
Değerlendirmemizin bu bölümünde ise “Ne yapmalıyım?” sorusuna cevap vereceğiz:
Bu noktada söz, öğretmenlerinize düşer.
İşte önerilerimiz:
- İlgili bütün soruları doğru çözdüğümüz konuları ayıracağız. Bugünden sonra o konularla ilgili sadece tarama ve deneme sorusu çözmemiz yeterli. O soruların çekmecesi sadece deneme ve taramalarda açılsa yeterli olur.
-İlgili bazı soruları doğru işaretleyebildiğimiz konuları, kitap ve defterimizden yeniden okuyacağız. O konularla ilgili test çözeceğiz. Bir daha çok yanlışımız çıkıyorsa öğretmenimize başvuracağız. Ondan bize bu konuları yeniden anlatmasını ya da bu konularla ilgili bizimle birlikte soru çözmesini isteyeceğiz. Bu konulara özellikle zaman ayıracağız. Onların çekmecesi hep açık duracak.
-İlgili bütün soruları yanlış çözdüğümüz konularla ilgili ise hiçbir ön çalışma yapmadan doğrudan öğretmenimizle konuşacağız.
Neden?
Çünkü o konulardan bazılarını bugünden sonra öğrenme imkanı kalmamış olabilir hem de o konulardan sınavda az soru çıkıyor olabilir ya da hiç çıkmıyor olabilir. Bu durumda bizim o konularla vakit öldürmemiz yanlış olur. Biz onlara ayıracağımız zamanı eksik öğrenip biraz çalışarak tamamlayabileceğimiz konulara ayıracağız.
Buna karşılık o konulardan bazıları bir iki saatte öğrenilebilecek kadar kolay olabilir. Bu durumda ek ders alacağız ve onları aradan çıkaracağız.
Ancak bir daha söyleyelim ki bu son çalışmamızda nasıl davranacağımızı bize öğretmenimiz söyleyecek. Bu konuların çekmecesinin anahtarı öğretmenimizde olacak. Hangi konu önemli, hangisi önemsiz buna onu dinleyerek karar vereceğiz ve ona göre çalışacağız.
İnsan çalışınca başarabilir.
Çalışın, mutlaka başaracaksınız.
Allah (cc) yardımcınız olsun.