Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, son günlerde dile getirilen Balyoz ve Ergenekon sanıklarının yasal bir düzenleme sonucu serbest kalacakları iddiasının doğru olmadığını savundu.

"Bunu halka izah edemeyiz." diyen Kuzu, yapılan düzenlemenin yargının hızlandırılması için olduğunu söyledi.

İnternet ortamına düşen Balyoz sanıklarının ses kayıtlarında "Yasal düzenleme yapılıyor. Yakında çıkacağız ve rövanş alacağız." şeklindeki ifadeler, dikkatleri hükümetin hazırlık çalışması yaptığı yargı paketine çevirdi.

Başbakan ve bakanların da yargıya dönük bazı çalışmaların yapıldığı yönündeki açıklamalarının ardından medyada yer alan pek çok yazıda, pakette Balyoz sanıklarını haklı çıkaracak maddeler olabileceği belirtiliyor.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Adana`da yayın yapan Koza TV`de katıldığı Gazeteci programından konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yargıya yönelik yasa değişikliği ile ilgili bir soruya cevap veren Kuzu, tasarının yargıyı hızlandırmaya dönük bir çalışma olduğunu söyledi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına dönük talepler olduğunu, ancak bunun mümkün olmadığını söyleyen Burhan Kuzu, özel yetkili mahkemelerin çocuk mahkemesi, aile mahkemesi gibi uzmanlaşmış mahkemeler olduğunu anlattı.

Birilerinin Ergenekon ve Balyoz davalarının bitmemesi için bu konuları gündeme getirdiğini savunan Kuzu, aksine söz konusu davaların çabuk bitmesi gerektiğini söyledi: "Bu ülkede 17 bin faili meçhulden bahsediliyor. Seksen öncesi 5 bin gencimiz öldürüldü. Aynı silahla sabah sağcı akşam solcu öldürüldü. Bunları kim yaptı? Bunların bulunması lazım."

Komisyon Başkanı Kuzu, İtalya`yı örnek gösterirken şunları dile getirdi: "Onlar bu yapılanmayı temizledi. 7 bin 600 kişiyi gözaltına aldı. 4 bin 600`ü mahkûm oldu. Bunun içinde askeri muvazzaf, emeklisi vardı. İşadamı, basın sektörü, siyasî ayağı var. Bizde mesela siyasî ayağı hala soru işareti. Basın kısmına bir ara girer gibi oldu. Birileri `höt` dedi durdu. Yapıyı bildiğim için bu yapılanmanın arkasında siyasî ve basın ayağının olduğunu biliyorum. Bu ayaklar da bulunmalı. İspanya ve İtalya temizledi. Yunanistan kısmen temizledi. Rusya yapamadı. Onun için hala mafya her tarafta cirit atıyor. İtalya`da başbakanlık, cumhurbaşkanlığı ve içişleri bakanlarının bu işin tam göbeğinde olduğu tespit edildi. Ergenekon, Balyoz sanıklarını salarsanız halka nasıl cevap vereceksiniz? Türkiye bunları temizlemezse korkunç bir tablo çıkar ortaya. Bundan kimse vazgeçemez."

Öte Yandan Bozdağ`dan CMK 250`nin değişeceği sinyali

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ceza Muhakemesi Kanunu 250 kapsamındaki özel yetkili mahkemelerin durumuyla ilgili bir çalışma olduğunu söyledi. Bu çalışmanın henüz sonuçlanmadığını belirterek, "Nihayete erdiği zaman kapsamı nedir ne değildir, onu hep beraber göreceğiz. Şu anda Adalet Bakanlığı bu konuyla ilgili bir çalışma yapıyor." dedi.

Bozdağ, çeşitli temaslar için geldiği Karadağ`ın başkenti Podgoritsa`da gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. CMK 250. madde kapsamında bir değişiklik planı olup olmadığına ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti: "(Özel yetkili) mahkemeler zaruret nedeniyle kurulmuş bulunan mahkemelerdir. İhtiyaç bulunduğu sürece de bunun devam edeceğini daha önce de ifade etmiştik. İhtiyaç ortadan kalktığında bu mahkemeler ilişkin düzenleme yapılabilir veya daraltma gerektiği zaman o da yapılabilir."

AA