El Fetih ile Hamas arasında imzalan anlaşmanın yankıları sürüyor. Filistin`de dört yıldır süren bölünmüşlüğe son veren anlaşma tüm dünyada olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken anlaşmadan rahatsız olan israil`in her türlü provokasyon başvurabileceği kaydediliyor.

israil`in ne yapacağı belli olmaz

Al Arabiya Türkiye Temsilcisi Daniel Abdulfattah, El Fetih ile Hamas arasında imzalanan anlaşmayı "Bu özlenen bir tabloydu. Gerekliydi. Arap dünyası buna hasret kalmıştı." şeklinde yorumladı. Abdulfattah, "Filistinli gruplar arasından imzalanan bu anlaşmayı Arap dünyasında yaşanan değişiminden bağımsız düşünemeyiz. Yıllarca Filistinlilere eziyet eden Mısır bugün bu anlaşmaya arabuluculuk yaptı. Bu Arap coğrafyasında yaşanan değişimin en açık göstergesi. Eğer Arap devrimi başarıya ulaşırsa, ve Arap dünyası demokratikleşirse Filistin`de yaşanan durum da çok farklı yerlere taşınacaktır. 13 Filistinli grubun bir araya gelerek anlaşma imzalaması çok önemli bir adım. israil bu durumdan rahatsız. İsrail`in ne yapacağı belli olmaz. Her türlü ihtimale karşı hazırlıklı olunmalı" uyarısında bulundu.

israil`in sonuna doğru atılan bir adım

Ortadoğu uzmanı Mustafa Özcan ise El Fetih ile Hamas arasında imzalanan anlaşmanın Ortadoğu`daki dengeler açısından çok önemli olduğunu belirti. Özcan "israil Filistinlilerin birlik olmasını istemiyor. Filistinlilerin birlik olması israil`in hareket alanını daraltır. Bu anlaşma ile israil stratejik bir darbe almıştır." dedi. Hamas`ın, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin vurgusuna da değinen Özcan "Meşal bu açıklamasıyla Hamas`ın sabitesini vurgulamıştır. Ortak hedefin başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti olduğunun altını çizmiştir. El Fetih`te Kudüs`ün başkent olması konusunda ısrarlı" değerlendirmesinde bulundu. israil`in bu birliği sabote etmek için çeşitli girişimlerde bulunabileceğini de ifade eden Özcan, "israil Dahlan gibi adamları yeniden gündeme sokabilir, Gazze`yi bombalaya bilir. Örneğin Filistin`e her yıl ödenmesi gereken 1 milyar dolarlık vergi iadelerini ABD yardımıyla askıya almıştır. Her şeye rağmen yapılan bu birlik israil`in sonuna doğru atılan bir adımdır" şeklinde konuştu.

Birlik hükümeti Uluslararası meşruiyet kazanmalı

Sürecin çok farklı bir yere doğru evrildiğini belirten Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu da "israil, Hamas`ın meşruiyetini tanımıyor. Hamas`ta israil`i tanımıyor. Haliyle Filistin`de önümüzdeki dönem yapılacak seçimlerden çıkan sonucu israil meşru saymayacak. Ve kurulacak olası bir Filistin hükümetini de tanımayacak. Bu durum hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. Filistinli grupların bunu göze aldıklarını en azından bu ihtimal üzerinde durduklarını düşünüyorum. Önümüzdeki dönem Filistin`de kurulacak birlik hükümeti uluslararası alanda bir meşruiyet kazanmayı deneyebilir. Böyle bir meşruiyet israil`in elini zayıflatır. İsrail birlik sürecini baltalamak için çeşitli provokasyonlar yapabilir. Hamas`ı tahrik edebilir, bunlara da dikkat edilmeli" değerlendirmesinde bulundu.