Dünyanın saygın fizikçilerinden Isaac Newton’un 300 yıl önce ortaya attığı matematik probleminin 16 yaşındaki bir öğrenci tarafından çözülmesi bilim dünyasını şoke etti. Almanya’da yaşayan 16 yaşındaki Hint asıllı Shouryya Ray, parçacığın dinamiği ile ilgili iki önemli problemi çözmeyi başardı. Ray’in çözdüğü ilk problem, Newton tarafından 17’nci yüzyılda ortaya atılan, yerçekimi ve belirli hava şartları altında fırlatılan bir cismin rotasını hesaplama ile ilgiliydi. Diğer problem ise 19’uncu yüzyılda ortaya atılan ve yine benzer şartlar altında fırlatılan cismin duvara çarpması halinde nasıl yön değiştireceğiyle ilgiliydi.

Hindistan doğumlu genç, problemi bir okul projesini hazırlarken çözdü. Alman medyasının dahi ilan ettiği Ray’e çalışmalarından ötürü bir araştırma ödülü de verildi. Ancak kendisi bu başarısını alçakgönüllü bir şekilde “Bu problemlerin çözümü olmadığı söylendiğinde, denemekten bir zarar gelmez diye düşündüm” sözleriyle değerlendirdi. Genç dahinin dinamik alanına getirdiği bu çözümlerin, balistik gibi alanlarda daha kesin sonuçlara ulaşılmasını sağlayacağı belirtiliyor. Bu problemlerin şimdiye kadar sadece bilgisayar ortamında kısmi çözümlerine ulaşıldığı belirtiliyor.

NEWTON KİMDİR?

Isaac Newton, 1643 yılında doğdu, 1727’de öldü. İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, filozof, ilahiyatçı. 1687’de yayımlanan kitabı Philosophie Naturalis Principia Mathematica, klasik mekaniğin temelini yaratmıştır ve tarihte en önemli bilimsel kitaplardan biridir. Bu çalışmasında Newton evrensel kütle çekimini ve hareketin üç kanununu ortaya koymuş ve sonraki üç yüzyıl boyunca bu bakış açısı bilim dünyasına egemen olmuştur. Newton bilim adamları tarafından tarihin en etkili insanlarından biri kabul edilmektedir.