Tuğba Onur, 28 Şubat 1997`de başlayan post modern darbe sürecinde başörtülü olduğu için 2000 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevden alınmıştı. Onur, dönemin Bakanı Metin Bostancıoğlu imzalı yazı ile çok sevdiği mesleğinden uzaklaştırıldığını, gerekçe olarak da ‘Devlet memurluğuna yakışmayan tavırlar` ifadesi kullanıldığını belirtti.

Onur, 1998 yılında İnönü Üniversitesi Kimya Öğretmenliği bölümünden mezun olduğunu, aynı yıl Kayseri Kocasinan Barbaros İlköğretim Okulu`na atanarak stajyer öğretmen olarak mesleğe başladığını aktardı.

Göreve başlar başlamaz inancı gereği taktığı başörtüsünün engel olarak karşısına çıkartıldığını dile getiren Tuğba Onur, okul müdürünün okulun ilk gününde kendisini milli eğitim müdürlüğüne şikayet ettiğini ifade etti.

Şikayetin ardından aynı hafta içinde milli eğitim müfettişlerinin kendisini ikna odasına aldığını söyleyen Onur, “İkna odasında, ‘başörtüsünü çıkarıp derse girebilirsin, ya da peruk alırız` gibi rencide edici sözler söylediler. Bir anlamda inandığım değerleri bırakmamı istiyorlardı. İkna odası seansları kafi olmayınca cezalar vermeye başladılar.

Çaresiz kalınca eş durumundan tayin isteyerek Elazığ Maden Atatürk İlköğretim Okulu`na tayin oldum. Rahat bir nefes almayı umuyordum, ancak burada da kuşkulu bakışların hedefi olmaktan kurtulamadım. Aynı zamanda stajyer öğretmenler için düzenlenen temel ve hazırlayıcı eğitim kurslarına da alınmadım.

Çünkü bu eğitimleri aldığımda öğretmenliğe tam adım atacak ve atma olanakları kalmayacaktı” dedi.

Onur, 2000 yılı Mart ayında Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu imzalı ‘devlet memurluğuna yakışmayan tavırlar` nedeniyle görevine son verildiğini öğrenince hayatının altüst olduğunu vurguladı.