Şükrü Gündüz / İstanbul
Anadolu Gençlik Derneği tarafından İstanbul’un fethinin 559’uncu yılı dolayısıyla fetih etkinlikler kapsamında Ayasofya Meydanı’nda binlerce kişi öğle namazını cemaatle kıldı.

Ayasofya Meydanı’nda bugün öğle namazından sonra düzenlenen mitinge Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan ve binlerce kişi katıldı. “Zincirler Kırılsın Ayasofya Açılsın, Biz Biz Fatihin Nesliyiz, Müslüman Uyuma Mabedine Sahip Çık, Ayasofya Camidir cami kalacak” sloganlarının atıldığı programda ilahiler ve marşlar okunarak salavatlar getirildi.
 
“Ayasofya’ya biletle değil abdest ile girmek istiyoruz” şeklinde pankartında açıldığı programda Fatih Sultan Mehmet Han’ın da Ayasofya ile ilgili bıraktığı vasiyeti dev bir pankarta yazarak üzerine zincir asıldı. Namaz öncesinde Fatih Sultan Mehmet Han’ın Ayasofya vasiyeti temsili padişah tarafından okundu.

AYASOFYA 78 YILDIR MAHZUN BİR ŞEKİLDE BEKLİYOR
Ayasofya camisinin önünde toplanan binlerce kişiye seslenen Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan, "Dünya tarihi açısından büyük öneme sahip İstanbul’un fethini büyük bir coşku ve şuurla kutluyoruz" dedi.
 
Ayasofya’nın fetihten sonra Ayasofya’nın bizzat Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrildiğini belirten Salih Turhan, Ayasofya’da kılınan ilk Cuma namazında hutbeyi Fatih Sultan Mehmet’in okuduğunu, namazı da İstnabul’in manevi fatihi ve Fatih’in hocası Akşemseddin’in kıldırdığını belirtti.
 
Turhan, “Bakanlar Kurulu kararıyla 1934 yılında müzeye çevrilen Ayasofya’nın 78 yıldır cami olmanın özlemini çekmektedir. Ayasofya 78 yıldır mahzun bir halde hemen yanı başında bulunan Sultanahmet Camii’ne imrenerek bakmaktadır” dedi.

HÜKÜMET AYASOFYA’YI DA İBADETE AÇMALI
Hükümetin azınlık ve gayri Müslimlere tanıdığı haklara değinen Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sümela Manastırı’nda 88 yıl sonra ilk kez ayin yapılmasına müsaade eden, üç milyon liralık bütçe ile Van Akdamar Kilisesi’ni restore eden hükümetimiz 78 yıldır Kur’an’a hasret bulunan Ayasofya’yı ibadete açmalıdır.
 
Bu ülkenin azınlıklarına gösterilen hoşgörü ve özgürlük ülkemizin kahir ekseriyetini oluşturan Müslümanlardan esirgenemez. Anadolu Gençlik Derneği olarak dün olduğu gibi bugün de ‘zincirler kırılsın Ayasofya açılsın’ demeye devam ediyoruz. Dolayısıyla İstanbul’un fethinin içinde bulunduğumuz 559. yıldönümünde Ayasofya’nın ibadete açılmasını savunuyoruz. Bu mücadelemiz ise sonuç alıncaya kadar devam edecektir.”

AYASOFYA, İBADETE AÇILACAĞI GÜNÜ BEKLEMEKTEDİR
“Fatih’in bizlere emanet olan ve Hakk’ın batıla galebesinin simgesi olan Ayasofya, ibadete açılacağı günü beklemektedir” diyen Turhan, “Ayasofya ne taş, ne de binadır. Ayasofya Hakk’ın batılı kuşatmasıdır. Ayasofya, üzerinde yaşadığımız bu diyarın İslam beldesi olduğunun sembolüdür. Fethin nişanı ve Sultan Fatih’in vakfıdır. Ayasofya’nın ibadete kapatılması Fatih’in ve şehitlerimizin kemiklerini sızlatmaktır.
 
Bu konu sadece bizim değil bütün ümmetin derdidir. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. En kısa zamanda Ayasofya üzerindeki oyunların bozulup hak ettiği değerine kavuşması ve kıyamete kadar da cami olarak kalması istediğimiz büyük bir dua ve beklentimizdir.” Şeklinde konuştu.

AYASOFYA KIYAMETE KADAR CAMİ OLARAK KALSIN
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbulu fethettikten sonra Ayasofya’yı camiye çevirip vakıf haline getirdiğini ifade eden Turhan, “Ayasofya’yı tamir ettiren ve bahçesine medrese yaptıran Fatih Sultan Mehmet Han buranın kıyamete kadar cami olarak kalmasını vasiyet etmiştir. Ayasofya’nın gerçek şahsiyetine ulaşması Fatih’e vefa ve geleceğimiz için şarttır.
 
Ayasofya’nın ibadete kapatılması Fatih’in ve şehitlerimizin kemiklerini sızlatmaktadır. Fatih’in vasiyetindeki bedduasına muhatap olmamak için Ayasofya ibadete açılmalıdır. Ayasofya bizlere emanettir. En kıza zamanda Ayasofya üzerindeki oyunların bozulup, hak ettiği değerine kavuşması dua ve beklentimizdir” dedi.

Ayasofya`nın ibadete açılmasını isteyen Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, topluluğa şöyle seslendi: “Ayasofya inşallah zincirlerinden kurtulacaktır.
Bu görev sizlere, Fatih Sultan Mehmet`in torunlarına düşmektedir.”
Yapılan konuşmaların ardından binlerce kişi, Ayasofya’nın önünde saf tutarak öğlen namazını kıldı. Yapılan duanın ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.