VAN- Van\'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve 24 Mayıs Perşembe günü Van Valisi Münir Karaloğlu\'nun katılımıyla açılışı yapılan, \"3.Van İpekyolu İnşaat Mobilya ve Yan Ürünleri Fuar\'ında\" 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen depremlerin etkisiyle depreme dayanıklı malzemelerin ön plana çıktığı görülürken, bunların en çok dikkat çekeni ise çelik konstrüksiyon ile inşa edilen yapılar olduğu görüldü.

 

Konu ile ilgili konuştuğumuz çelik konstrüksiyon üretimi ve satışı yapan özel bir şirket yetkilisi Ozan Aypercanlar, önemli bilgiler verdi.

 

Avrupa ülkelerinin çelik yapılara rağbet ettiğini belirten Ozan Aypercanlar, \"Bu sistemler Avrupa ülkelerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Van\'da ise yaşanan iki deprem felaketinden sonra şirketimiz çelik Konstrüksiyon bina imalatına başladı. üretimimizi de burada yaparak, üretim, imalat ve uygulama aşamalarıyla burada hizmet vereceğiz.\" dedi

 

Depremden önce böyle bir çalışmanın Van\'da olmadığını anımsatan Aypercanlar, \"Daha önce İzmir\'de bu tür çalışmalar yaptık. Tabi çok beğenildi. İnşaat sektörü artık çelik yapılara yoğunlaştığı için bizlerde buna yöneldik ve firma sahiplerimizde Vanlı oldukları için böyle bir çalışmayı burada da başlattık. Bunun temelinde burada yaşanan depremler var. Amacımız değil ki bu acı üzerinden oynamak bundan ders alarak yeni yapılacak olan binalarda çelik yapı sisteminin tercih edilen bir sisteme çevirmektir. Bu kurulumu, montajı ve her yönüyle güvenli olan sistemi halkımıza sunmaktır.\" İfadelerini kullandı.

 

\"Apartman Tarzı Yaptığımız Sistemlerle 5 Kata Kadar Çıkabiliyoruz\"
Çelik yapı konstrüksiyon sistemlerinde projeye bağlı olarak çok katlı ve villa türü yapılarda inşa edilebildiklerini söyleyen Aypercanlar, \"Bu çelik yapılarda projeye bağlı olarak çok geniş alanlar üzerinde ve çok katlı yapılar inşa edilebilir. Bunun için biraz daha ağır çelik kullanmak kaydıyla 2,3 ve 4 kata kadar çıkabiliyoruz. Apartman tarzı yaptığımız sistemlerle 5 kata kadar çıkabiliyoruz. Ancak burada asansör ihtiyacı olan alanlarda betonarme kullanabiliyoruz.\" dedi.

 

\"Yapılarımız Betonarme Yapılardan Daha Dayanıklı ve Daha Güvenlidir.\"
Oluşabilecek bir deprem riskine karşı çelik yapıların betonarme yapılardan çok daha güvenli olduğunu aktaran Şirket yetkilisi, \"Dünyaya baktığımız zaman sistemin Amerika\'dan geldiğini ve buralarda yoğun bir şekilde kullanıldığını görmekteyiz. Yine en fazla kullanılan yerlerden biride Japonya\'dır ki burada yaşanan depremlerde binaların dimdik ayakta kaldıklarına şahit olmaktayız. Bu çelik yapıların bağlantısı sağlam olduğu için beton yapılar gibi oynaması söz konusu değildir. Çünkü burada tüm parçalar birbirine sıkı bir şekilde bağlıdır.\" İfadelerini kullandı.

 

\"Metre Karesi 550- 600 Liraya Mal Oluyor.\"
Çelik konstrüksiyon yapılarının maliyetlerinin kullanılacak malzemeye göre değiştiğini açıklayan Özel şirket yetkilisi Ozan Aypercanlar, \"Çelik yapılarımızın maliyeti kullanılacak malzemeye bağlı olmak kaydıyla metre karesi 550- 600 lira arasında bir maliyeti var tabi tamamı bitmiş montajıyla bitmiş şekilde tabi mobilya grubu hariç kapı ve pencereleriyle zeminiyle ısı ve su yalıtımıyla çatısıyla bitmiş şekilde bir metre kare maliyetimiz söz konusudur.\" İfadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

 

Öte yandan 24 Mayıs Perşembe günü açılan fuarın yarın son bulacağı ve özellikle depreme dayanıklı inşaat malzemesine ilginin yüksek olduğu belirtildi. (Murat Dalgın-İLKHA)