HABER MRK- TBMM Genel Kurulu, kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen yasayı kabul etti. Yasaya göre, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini oluşturmak üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair esasları düzenliyor.
Afet Risk Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'a göre, gecekondu sahibine konut verilinceye ve konut yapmak üzere arsa tahsisi yapılıncaya kadar gece kondusu yıktırılamayacak. Belediyelerin, kamunun mülkiyetinde ve kullanımında olan yerler için kentsel dönüşüm kararları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca alınacak.
Yasaya göre, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında bulunan yerler de Bakanlar Kurulu kararıyla bakanlığa veya TOKİ'ye bedelsiz devredilebilecek.
Afet riski taşıyan yerleşim merkezlerindeki aileler, orman veya mera vasıflı alanlara ve Hazine'nin özel mülkiyetinde olan yeni yerleşim yerlerine yerleştirilecek.
Yasa, yenileme projelerinin gerektirdiği uygulamalar, verilen süre içinde yapı malikince yapılmadığı takdirde il özel idaresi veya belediye tarafından yapılarak masrafı yapı malikinden tahsil edilmesini ve yapılacak kontrollerde sağlam raporu alamayan binaların yıkılmasını da öngörüyor.
Öte yandan yasa, yıkım işlemleri sırasında yıkım ekiplerine karşı direnç gösterenlere hapis cezasına kadar varan bazı yaptırımlar içeriyor. Yasada yıkım kararına ise dava açılamıyor. (İLKHA)
Kentsel Dönüşüm Yasası TBMM'inde Geçti
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı.
17.05.2012 19:00:02 / Güncel