VAN - Her felaketin ardından ondan dersler çıkarılması ve olası yeni felaket ve tabii afetlerde zararın en az seviyeye indirilebilmesi amacıyla düzenlenen konferanslar özellikle üniversitelerin ilgili bölümlerince dikkatle takip edilirken, geleceğin mühendisleri olacak öğrencilerin konuya gösterdiği yoğun ilgi memnun etti.
Programa saatler öncesinden gelerek kendi alanlarıyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmek isteyen öğrencilerden İnşaat Mühendisliği öğrencilerinden Suphi Basyan, "Teorik bilgiler kadar pratik bilgilere de ihtiyacımız var. Bu tür konferansların kariyerimizde dönüm noktası olabilecek kadar önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Yaşanan deprem felaketinden kendilerinin de deneyimler elde ettiklerini dile getiren Basyan, "Birebir canlı olarak yaşadığımız bu deprem, konuya çok daha gerçekçi bakmamızı sağlamıştır. Bir mühendis adayı olarak yapılar hakkında bilgelerimi inşa ederken çok daha dikkatli ve araştırıcı olacağım. Yaşadığımız deprem aslında bizler için bir açık alan laboratuarı haline gelmiştir" diyerek böylesi bir felaketin kendi içerisinde fırsatlar da barındırdığını dile getirdi.
İnşaat Mühendisliği öğrencilerinden Celil Engin de konferansa duydukları ilginin aslında olması gereken bir durum olmasına rağmen, bu alışkanlığın henüz öğrenciler arasında bile yeni yeni oluşmaya başladığını dile getirdi.
Hocalarıyla birlikte depremlerden sonra yaptıkları çalışmaları da anlatan öğrenciler, "Güçlendirme çalışmalarını hocalarımızla birlikte yerinde gözlemleme ve inceleme fırsatı bulduk. Binalarda taşıyıcı sistemler dediğimiz kolon ve kirişlerin ne tür hasarlar aldığını tespit etme imkanı bulduk. Yerinde güçlendirme çalışmaları hakkında da deneyim sahibi olduk" diye konuştu. (Mahmut Aytekin - İLKHA)