DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi yönetimi tarafından Sivil Toplum Kuruluş (STK) temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı yaptı. Sosyal tesisler havuz başında gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, rektör yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Arıca, Prof. Dr. Aytekin Sır, Prof. Dr. Aslan Bilici, Genel Sekreter Prof. Dr. Sabri Eyigün, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Tuna, Basın Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan İnce katıldı.
20 STK temsilcisinin katıldığı toplantıda 38 yıllık bir geçmişi olan Dicle Üniversitesi yönetimini, devraldıkları günden buyana, hem üniversite hem de Diyarbakır ve bölge için hayati önem taşıyan yatırımlar yaptıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, 4 yılın bir değerlendirmesini yaparak, bundan sonraki hedefleri konusunda açıklamalarda bulundu.
Kurumsallaşmaya verdikleri öneme dikkat çekerek, bunu mükemmellikte kararlılık ödülü ile taçlandırdıklarını açıklayan Rektör Saraç, Sivil Toplum Kuruluşları (STSK), kamu, özel kuruluşlar ile olan ortaklıklara değindi.
Akademik kadronun, 1265'ten 1762'ye çıkarıldığını kaydeden Saraç, fakülte sayısının 10'dan 13'e, araştırma merkezlerinin ise 8'den 21'e yükseltildiğini anlattı. Öğrenci sayısının 13.500'den, 24 bin'e ulaştığını kaydeden Saraç, öğrenci sayısı çok olan üniversitelerin uzaktan eğitim kapsamında verdikleri eğitim ile bu sayıyı zenginleştirdiklerine dikkat çekti. Dicle Üniversitesi bünyesinde İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) ile uzaktan eğitime geçtiklerini ileten Saraç, uzaktan eğitimin ilerde diğer bölümlerde de uygulanacağını ifade etti.
Üniversite bünyesinde 4 yıl içerisinde düzenlenmiş olan bilimsel, sosyal ve sportif faaliyetlerden söz eden Saraç, öğrencilerin elde etmiş olduğu başarıları paylaştı. Yurt dışında çok sayıdaki üniversite ile gerçekleştirilen işbirliği çalışmalarına da vurgu yapan Saraç, yürütülen değişik projeler kapsamında öğrencilerin, yurt dışına gönderildiğini ifade etti.
Dicle Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin, 7'den 77'ye her kesime hitap eden kursları ile çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Saraç, özellikle son dönemde Kürtçe, Osmanlıca, Suryanice, Arapça alanlarında açtığı kurslarla gündeme geldiğini söyleyerek 41 alanda devam eden kurslara dikkat çekti.
Dicle Üniversitesi Senatosunun, Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Edebiyatı Bölümü bünyesinde Kürt Dili Edebiyatı Anabilim Dalının açılmasına karar verdiklerini açıklayan Saraç, "Senato, ayrıca Tıp Fakültesi ve Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi bünyesinde de Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasını karara bağladı. 25 Nisan 2012 tarihinde toplanan Dicle Üniversitesi Senatosunda değerlendirilen her iki konu da oybirliği ile kabul edildi. Alınan karar ile Edebiyat, Eğitim ve Tıp Fakültelerinde Kürtçenin öğretilmesi için çok önemli adımlar atılmış oldu" dedi.
Üniversite hastanesinin 952 yatak ile hizmet vermeye devam ettiğini, 100 adet yataklı çocuk hastanesinin hizmete girdiğini açıklayan Saraç, 10 yıldan fazladır yapımı devam eden kardiyoloji hastanesinin tamamlanarak, hizmete sokulduğunu belirtti.
110 yataklı 9000 m² kapalı alana sahip 'Acil Travmatoloji Hastanesi'nin inşasının devam ettiğini ileten Saraç, üçüncü basamak yoğun bakım sayısının 8 yataktan 180 yatağa, toplam yoğun bakım yatak sayısının 267'ye çıkarıldığını anlattı.
Eğitim-öğretim ve öğrenci hizmetlerini geliştirmek yönündeki hedeflerini de paylaşan Saraç,öğrenci sayısını, ulusal ve uluslararası öğrenci değişimlerini, yabancı uyruklu öğrenci sayılarını arttırma gayretinde olduklarını,uzaktan/internetten eğitim programlarının açılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
İlk olarak söz alan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Şehabettin Aykut, hastane'nin tanıtımı ve doktorların reklamının eksikliğinden bahsederek, Dicle Üniversitesi Hastaneleri'nin daha fazla tanıtılması gerektiğini ifade etti.
Sağlık sektöründeki hedeflerinden bahseden Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Diyadin Gezer, üniversite ile kent bileşenlerinin iletişim kopukluğuna değindi.
Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaattin Korkutata, yapılan etkinlikler için teşekkür ederek, üniversite hastanesi otoparkında oluşan yığılma için çözüm istedi.
İş Adamı Ali Koca da iş camiası adına kendilerine çok iş düştüğünü ifade ederek, Dicle Üniversitesi yönetimini başarılarından dolayı kutlayarak, zaman zaman oluşan haksız eleştirilerin olabileceğine değindi.
Toplantıda son olarak söz alan Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu "Zaman içinde diğer şehirlerle kendimizi kıyaslıyoruz. Diyarbakır'ın geçmişine baktığımızda çok büyük badireler atlattığını görüyoruz" diye vurgulayarak, Diyarbakır'ın önemli kaynakları ve sıkıntıları olduğunu, herkesin çabasıyla şehre yarar sağlanacağını sözlerine ekledi.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ise yaptıkları işlerden dolayı aldıkları takdir ve teşekkürlerin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade ederek, kendilerine düşen her türlü görev de ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini ifade etti. (Emrullah Araz - İLKHA)
Rektör Saraç 4 Yıllık Faaliyetleri STK' larla Paylaştı
Dicle Üniversitesi yönetimi tarafından Sivil Toplum Kuruluş (STK) temsilcilerine yönelik bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı düzenlendi.
16.05.2012 20:52:01 / Güncel