HABER MRK - Halk arasında süt ya da süt ürünlerine hassasiyet olarak bilinen laktoz intoleransı, laktaz adı verilen enzimin eksikliği veya olmaması durumunda sütün sindirilememesi sonucunda meydana geliyor. Süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra, bağırsaklardan emilemeyen süt şekerinin sebep olduğu hastalığın belirtileri karın ağrısı, karında kramplar, aşırı gaz ve ishal şeklinde görülüyor.
Laktoz İntoleransı ve İnek Sütü Alerjisi Karıştırılıyor
İstanbul Üniversitesi ÇAPA Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji Bilim Dalı Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doç Dr. Vildan Ertekin, laktaz enzimi üretiminin 2 yaşından itibaren giderek azaldığını, fakat bunun çocukların büyüme ve gelişiminde olumsuz herhangi bir etkiye neden olmadığını belirtti. Sıklıkla inek sütü alerjisi ile karıştırılan hastalığın özellikle Türkiye'de çok yaygın olarak görüldüğüne değinen Ertekin, her 5 kişiden birinde laktaz enziminin yetersiz olduğunu sözlerine ekledi. Laktoz intoleransı bulunan kişilere süt içirmek konusunda ısrarcı olunmamasının altını çizen Vildan Ertekin, süt ve süt ürünleri tüketimi halinde laktozsuz sütlerin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca bebeklerde görülen sekonder laktoz intoleransı adlı farklı bir sağlık durumunu da değerlendiren Ertekin, "Ağırlıklı 2 yaşından önce sekonder laktoz intoleransı görülen bebekler için laktozsuz formül mamalar bulunmaktadır. İshal ile seyreden bu durumda mutlaka doktora danışılmalıdır" şeklinde konuştu.
Laktoz İntoleransını Teşhis Etmek Mümkün
Laktoz intoleransını teşhis etmek için bir çok farklı yöntem olduğunu söyleyen Ertekin, bir kaç gün süreyle laktoz içeren besinlerden uzak durulduktan sonra 2 bardak yağsız süt içilerek evde test yapılabileceğini anlattı. Belirtilerin ortaya çıkması halinde bir uzmana başvurarak patolojik testlerin yapılması gerektiğini vurgulayan Ertekin, "Laktoz intoleransı teşhisi koyulan hastalar kendiliğinden süt alımını keser, pek çok kişi 'sütü sevmiyorum onun için tüketmiyorum.' ifadesini kullanır" dedi. (Mahmut Aytekin - İLKHA)