BATMAN - Batman'da camiler bu hafta da cemaatin yoğun katılımıyla dolup taştı. Bu hafta hutbelerde "Madde Bağımlılığı ve Zararları" konusu ele alındı.

 

Günümüzde, bütün dünyada ve ülkemizde insan ve toplum sağlığını tehdit eden pek çok problemin var olduğu ve işte bu problemlerden birinin de madde bağımlılığı olduğu belirtilen hutbede, "Madde bağımlılığına sebep olan maddeler; içki, esrar, afyon, eroin, kokain, morfin gibi uyuşturucu maddelerdir. Bu maddeler vücutta zehirleme meydana getirir. Ekonomik ve sosyal çöküntü oluşturur. Bütün dünyada ve ülkemizde insan ve toplum sağlığını tehdit eden en büyük tehlikelerden birisidir. Uyuşturucunun kötü bir sonucu da, aile hayatını yıkması ve sosyal ilişkileri yok etmesidir" denildi.

 

Hutbede, her geçen gün hızla artan madde bağımlılığı yalnızca kullanan kişiyi değil içinde doğduğu aileyi, toplumu ve giderek insanlık âlemini de etkiler hale geldiği ifade edilerek, "Bu tehlike uykularımızı kaçırmalı ve mutlaka yapabileceğimiz çok şeyler olduğunu düşünmeliyiz. Bu maddelere başlama yaşı da giderek düşmüş, hatta ilköğretim çağındaki çocuklara kadar inmiştir" ifadeleri kullanıldı.

 

Uyuşturucu bağımlılığının bir tuzak olduğu ve altın tasla sunulan zehirli bal gibi olduğu vurgulanarak, "Özellikle gençleri tuzağına çeken 'Bir kere denemekten ne çıkar? Sen özgürsün, zincirlerini kır" gibi ilk bakışta kulağa hoş gelen sihirli sözlerle onları ölümcül avına çeker" diye tehlikeye dikkat çekildi.

 

Ömür, sağlık içerisinde devam ettiği sürece güzeldir. Çünkü dünya saadetinin başı sağlıktır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in, "İnsanların sahip oldukları, fakat çoklarının kıymetini takdir edemeyip, aldandıkları, iki nimet vardır: Sıhhat ve boş vakit" hadisi şerifi hatırlatılarak, sıhhatın uyuşturucu, alkol gibi zararlı alışkanlıklarla zarar verildiği kaydedildi.

Bu bağımlılıktan kurtulmak için gençlere iyi bir eğitim vermek, onlara yardımcı ve iyi örnek olmak, sağlam inanç, tıbbî tedbirler ve iyi bir iletişim kurmak gerektiği dile getirilen hutbe, Peygamber Efendimizin şu hadisiyle tamamlandı: "İçkiden uzak durun, İçki bütün kötülüklerin anasıdır" (Veysi Demir-İLKHA)