28 Şubat sürecinde tutuklanarak cezaevine konan ve daha sonra da tartışmalı mahkeme kararlarıyla müebbet hapse mahkum edilen Silah Mirzabeyoğlu hakkında ilginç iddialar ortaya atıldı. Bolu F Tipi Cezaevi`nde bulunan ve kamuoyunda ``Salih Mirzabeyoğlu`` olarak bilinen Salih İzzet Erdiş`in avukatı Ali Rıza Yaman, müvekkilinin işkenceye maruz kaldığını iddia etti.

Bu arada Mirzabeyoğlu ile ilgili CHP`den de ilginç bir adım geldi. CHP`nin Tunceli Milletvekili Aygün, iktidarın Mirzabeyoğlu`na sahip çıkmadığını söyledi.

Aldığı müebbet hapis cezası hala tartışılan Erdiş ile ilgili işkence iddiası dikkat çekici. Erdiş`in avukatı Yaman, "Mirzabeyoğlu Davası``nın başladığı tarihin 28 Aralık 1998 olduğuna işaret ederek, ``Salih Mirzabeyoğlu, eşi ve çocuğuyla birlikte o zaman için ilkokula giden diğer çocuğunu almak üzere okula gittiğinde saldırıya uğramıştır. Bu kişilerin polis oldukları Emniyet`te anlaşılmıştır`` diye konuştu. Yaman, Erdiş`in sistematik fiziki işkencelerle geçen bir yargılama sürecinden sonra ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildiğini, çeşitli F Tipi cezaevlerinde tecritte tutulduğunu ve halen ``telegram`` (zihin yönlendirme) adı verilen bir işkenceye maruz bırakıldığını iddia etti.

Yaman, ``Saldırıya uğradığında 41 eseri bulunan Salih Mirzabeyoğlu, olağanüstü bir dönemde, DGM`nin yargılayıp mahkum ettiği bir kişidir. Bu bakımdan dava yeniden görülmelidir. Eğer 28 Şubat`la hesaplaşılacaksa, darbenin sonuçlarından başlanılmalıdır. Mirzabeyoğlu davası, bu sonuçların en önemlileri arasındadır`` dedi.

CHP`DEN MİRZABEYOĞLU AÇIKLAMASI

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla Erdiş`in yıllardır tecritte tutulduğunu belirterek, ``Mirzabeyoğlu Davası, 28 Şubat`la hesaplaşma konusunda Hükümetin samimiyetsizliği hakkında bilgi vermektedir`` dedi.

Aygün, Erdiş`in avukatlarıyla birlikte TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, ``28 Şubat`la hesaplaşmanın yolunun o dönemin doğurduğu mağduriyetleri gidermekten geçtiğini`` söyledi. Aygün, Salih İzzet Erdiş`in yıllardır tecritte tutulduğunu söyledi.

Aygün, ``Eğer DGM`ler hukuksuz mahkemelerse, 1990`lı yıllarda mağdur olmuş bütün kişilerin sorunlarına çözüm bulunması gerekir. Mirzabeyoğlu da bunlardan biridir. Yıllardır tecritte tutulmaktadır. Hükümet bir taraftan 28 Şubat`la, darbelerle hesaplaştığını iddia ediyor, diğer yandan tecrit, işkence ve çeşitli mağduriyetlerin sürmesi karşısında ses çıkarmıyor. Mirzabeyoğlu Davası, 28 Şubat`la hesaplaşma konusunda Hükümetin samimiyetsizliği hakkında bilgi vermektedir`` diye konuştu.
 

Dünya Bülteni /Haber Merkezi