BATMAN - Türkiye'de her yıl kutlanan 10-16 Mayıs Türkiye Engelliler Haftası nedeniyle Batman Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Cuma Çilek ile görüştük.

 

Engelli Olarak Sıkıntılarımız Var
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Batman'da da çok sıkıntı çektiklerini dile getiren Batman Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Cuma Çilek, "Engellilerimizin sıkıntılarını hepimiz malum biliyoruz. En önemli noktası da fiziki engellerin ülkemizde hala devam etmesi. Buna rağmen yasaların çıkması, belli bir sürenin verilmesi ve bu sürenin içerisinde bu sorunların hal olmayışı biz engelli insanları son derece üzmekte" dedi.

 

Engellerin Ortadan Kaldırılmasını İstiyoruz
Fiziki engellerin ortadan kaldırılmamasının kendilerini zorladığını belirten Çilek, "Yasal olarak mahkemeye gitmemizi zorluyorlar. Onun için kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektörlerin engellilere yönelik bu engellerin ortadan kaldırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

Ülkede kamu kurum ve kuruluşlarda bulunan engelli çalıştırma kontenjanı kapsamında 300 bin boş engelli kadrosu olduğunu belirten Çilek, "Ancak Bakan Fatma Şahin, ÖMSS sınavı ile 20 bin engelli kadrosunu dolduracağını beyan etmesine rağmen 4 bin 800 alınacağı açıklanmıştır. Kamuda yüzde 3 engelli çalıştırma oranı verilmiş olmasına rağmen bunu da bize çok görmektedirler" diye tepki gösterdi.

 

Engelliler PTT ATM'lerinden Maaşlarını Çekemiyorlar
Her ilde olduğu gibi Batman'da da yol sıkıntısı olduğunu vurgulayan Çilek, "Mesela cadde ve sokaklarda yapılan kaldırımların engellilere göre uyumu yapılmamış. Rampalar onlara uygun yapılmamış. Kamu kuruluşlarında yapılan rampaların yasal olarak ceza almaması konusunda sembolik yapılmış. Buralardan bırakın engellilerin geçmesi bir sağlam insanın geçmesi bile mümkün değil. Örnek, bu PTT müdürlüğü önündeki ATM'lerden, son bir senede PTT'ye engelli maaşını almaya giden engelliler, orada maaşlarını alamıyorlar. Umut ediyoruz ki, bu tür sıkıntılar, Türkiye genelinde çözülür. Mücadelemiz bunun içindir" ifadelerini kullandı. (Veysi Rüzgar, Fatih Akgül - İLKHA)