Ergenekon terör örgütü iddiasıyla devam eden davanın sanıklarından eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız arasında sert rüzgarlar estiği öğrenildi.

İlker Başbuğ’un İnternet Andıcı davası kapsamında tutuklanmasıyla başlayan gerginliği ikili aynı cezaevi ring aracına binmemeye kadar vardığı ifade edildi. Iğsız’ın Başbuğ’u “Emrindekileri korumadı” diye eleştirdiği, Başbuğ’un da “arkamdan atıp tutuyor” dediği belirtildi.

Tutuklanınca Başbuğ’u işaret etti

İnternet Andıcı davası kapsamında ifade veren tutuklu sanıklardan emekli Albay Dursun Çiçek “İnternet Andıcı Belgesi yasaldır. Emir-komuta zinciriyle hazırlanmıştır” şeklinde ifade vermiş, diğer tutuklu sanık olan dönemin Genelkurmay ikinci Başkanı Hasan Iğsız da Çiçek’i doğrulamıştı. Iğsız ifadesinde İnternet Andıcı’nın İlker Başbuğ’a arz edildiğini söylemişti. Diğer sanıkların da Andıcın Başbuğ’a sunulduğunu söylemeleri üzerine Başbuğ tutuklanmıştı.

Başbuğ ‘Iğsız’ın kendi işi’ dedi

İlker Başbuğ da tutuklu yargılandığı davanın duruşmasında Hasan Iğsız’ın ‘Komutana arzedildi” iddiasını yalanlamış ve “Bu andıç 2. Başkan Hasan Iğsız tarafından 1 Nisan 2009’da paraflandı, 2 Nisan’da işleme kondu” demişti.

Başbuğ’un bu sözlerinin ardından Iğsız’ın avukatı Murat Ergül, yaptığı açıklamada müvekkilinin ‘andıç’ belgesine paraf atmasının, Başbuğ’a arz edilmeden hiçbir işlemin yapılmayacağı anlamına geldiğini söylemişti.

Başbuğ’un Andıç davası sanığı olmasının ardından Hasan Iğsız ile arasındaki gerginliğin bu kez mahkeme salonuna yansıdığı belirtildi. Davaların görüldüğü celselerde bir araya gelmemeye özen gösteren komutanların, hiç selamlaşmadığı belirtildi. İddiaya göre, Iğsız’ın yakınındakilere “İlker Başbuğ, emrindekilere sahip çıkmadı yargılanmamıza neden olan belgeyi kabul etmedi” şeklinde yakınmalarda bulunuyordu.

Aynı cezaevinden ayrı geliyorlar

Bunları duyan Başbuğ’un da “Iğsız arkamdan atıp tutuyor” dediği öğrenildi. Her iki komutan arasındaki bu gerginliğin ilerleyen süreçte aynı ring aracına binmemeye kadar vardığı belirtildi. Silivri 5 No’lu Cezaevi’nde farklı koğuşlarda kalan Başbuğ ve Iğsız önceleri aynı ring aracıyla mahkeme salonuna getirilip götürülürken, gerginlik nedeniyle son dönemde duruşmalara ayrı araçlarla getiriliyor.

IĞSIZ’I EMEKLİ ETMEMEK İÇİN YAŞ’I KİLİTLEMİŞTİ

İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanı olarak katıldığı 2010 yılı Ağustos Yüksek Askeri Şurası’nda Hasan Iğsız’ı emekli etmeden Kara Kuvvetleri Komutanı yapabilmek için direnmişti. Hükümetin emekli edilmesini istediği Hasan Iğsız’ı Kara Kuvvetleri Komutanı yapmak isteyen Başbuğ’un inadı nedeniyle YAŞ toplantıları uzatmalı olarak sona ermişti. İlker Başbuğ, Iğsız’ın emekliliğini önlemek için tüm komutanların istifa etmesi restini çekmiş, ancak sadece Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi beklenen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık emekliliğini istemişti. Başbuğ’un yaklaşık bir hafta süren Iğsız ısrarı sonuçsuz kalmış, Köşk ve Başbakanlık onayıyla 30 Ağustos 2010 tarihi itibariyle Iğsız emekliliğe sevkedilmiş, Başbuğ da aynı tarihte yaş haddinden emekli olmuştu.

 

Star