VAN - Ferit Melen Hava Alanına saat 09.30'da inen bakan ilk olarak Van Valiliğinde kısa bir basın toplantı yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Van ve Erciş'in maruz kaldığı depremlerden sonra Türkiye'nin ekonomik aktörlerinin oluşturduğu başkanlarla birlikte Van'a geldiklerini belirten Yazıcı, "Deprem önemli yaralara neden oldu. Can kayıpları yaşandı. 644 vatandaşımız hayatını kaybetti. O günden itibaren sosyal politikaları hep önde yürüterek, depremzedelerin yaralarını sarmaya çalıştık. Tabi çok ciddi bir kış geçirdik buna rağmen insanımız bundan asgari düzeyde etkilenmeleri için çabaladık. vatandaşlarımızı fazla üzmeme adına acılarını hafifletmek amacıyla kalıcı konutlarda belirtilen tarihte teslim edilecek. Tüccar, sanayici ve esnafımızla bazı konuları konuşup müzakere edeceğiz. Daha sonra Erciş'te Evyap tarafından yapılacak olan İlköğretim okulunun temelini atacağız. Bakanlığıma bağlı önemli birimlerden birisi olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüğümüzü ziyaret edeceğiz. Yine bu kapsamda bakanlığımızın yeniden yapılandırılması çerçevesinde Türkiye genelinde 16 bölge müdürlüğü oluşturulmuştur. Bunlardan biri de Van'dadır. Dolayısıyla Van'da oluşturduğumuz Gümrük ve Ticaret bakanlığı Bölge müdürlüğü bu kapsamda 20 tane değişik isim altında faaliyet yürüten müdürlükler yer almaktadır. Bu da bu ile verdiğimiz önemi göstermektedir. Umuyorum ki ülkemizin hiçbir yerinde Van'da yaşandığı gibi bir afet yaşanmaz" şeklinde konuştu.

 

Bakan Yazıcı, Kapıköy Sınır Kapısıyla ilgili bir soru üzerine, "Kapıköy Sınır Kapımız demir yolu olarak hizmet veren bir sınır kapımızdır. Burada Ayrıca küçük ve büyük araçların giriş çıkış yapabileceği bir kapıya dönüştürme çalışmamız devam ediyor. Bu konuda biz tüm hazırlıklarımızı tamamlamış bulunmaktayız bu sınır kapısının hizmete girmesi için İran'ın buna imkân sağlayacak yol yapımı gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu arada Türkiye'de ilk defa biz gümrüklerimizi modern araçlarla da donatıyoruz. Gümrük hizmetlerini daha seri bir şekilde sağlayabilmek etkili ve hızlı hizmet vermek amacıyla yine Türkiye de ilk defa Tren Xray Cihazı monte edeceğiz. Bunun siparişi verilmiş bu sene sonu ya da 2013'ün ilk çeyreğinde Kapıköy Sınır Kapısında bunu faaliyete geçireceğiz" dedi.

 

Sınır ölümleriyle ilgili bir soru üzerine ise Bakan Yazıcı, bu ölümlerin Türkiye tarafında olmadığını sadece İran tarafında bu tür ölümlerin olduğunu söyleyerek bunun da son zamanlarda asgari düzeye indiğini söyledi.

 

Bakan Hayati Yazıcı daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başkanı Rifat hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) genel başkanı Bendevi Palandöken ve TESKOMB genel Başkanı Abdulkadir Akgül ve beraberindekiler özel bir otelde, VATSO, ESOB, Erciş Ticaret Odası Tüccarların Katılımı ile Değerlendirme Toplantısı yapmak üzere valilikten ayrıldı. (Fikret Özkan - İLKHA)