HABER MRK - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaşanan hızlı ekonomik büyüme, şehirleşme, nüfus artışı ve refah seviyesinin yükselmesi ile birlikte atık türleri ve miktarlarındaki yaşanan artışı dikkate alarak her bir atık türü için ayrı yönetim sistemi kurmak yerine tüm atıkları içine alan entegre tesislerin kurulması için çalışmalarını hızlandırdı.

Bu kapsamda yapılan çalışmalar doğrultusunda; 2003 yılına kadar 15 olan katı atık düzenli depolama tesisi sayısı 2008 yılında 38'e, 2009 yılında 41' ve 2011 yılı itibariyle bu sayı 59'a ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yapılan denetimler ve takiplerle faaliyete geçen bu tesisler de 756 belediyede 41 milyon nüfusa hizmet verilmekte. 2012 yılı sonunda tesis sayısının 80'e yükselmesi ve 1025 belediyede 45,5 milyon nüfusa hizmet verilmesi planlanıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı birlik modeli çalışması sonucunda 2011 Ağustos ayı itibari ile kurulu olan birlik sayısı 125, buna ek olarak kurulması öngörülen birlik sayısı 14, tek başına proje yürüten belediye sayısı 30 olup toplamda 169 adet birlik ve belediye faaliyet göstermekte.

Düzensiz depolama alanlarının ıslah edilmesi ile; sahadan yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarına geçen sızıntı sularının zararlı etkilerinin en aza indirilmesi, depo gazının meydana getirdiği patlama, yangın ve diğer ciddi çevresel risklerin önüne geçilmesi, görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması, haşerelerin kontrolünün sağlaması, toz ve kokunun kontrol altına alınması amaçlanıyor. Düzenli Depolama Tesislerinin; birlik nüfusu, çıkan atık miktarı ve atığın karakterizasyonuna bağlı olarak projelendirilmesi yapılmakta. Düzenli Depolama Tesisi, sabit ve diğer yardımcı üniteler için gerekli büyüklükte planlanıyor. Mahalli İdare Birliği'ne üye belediyelerin katı atıklarının taşınması amacıyla özellikle uzak mesafede olanlar için Katı Atık Aktarma İstasyonları yapılıyor. Düzenli depolama tesislerine ek olarak sekiz adet kompost tesisi, Ankara (2), İstanbul (3), Gaziantep, Adana Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere yedi adet metan gazından enerji üreten tesis ve belediye atıklarının hammadde olarak kullanıldığı Pamukova-Sakarya, Ankara ve Adana illerinde toplam üç adet biyometanizasyon tesisi bulunmakta.

Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüttüğü Biyogaz Projesi kapsamında pilot biyogaz tesisi seçimi aşamasına gelindi. Proje ile tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklanan gübrelerin ve diğer organik atıkların biyogaz tesislerinde işlenerek elektrik ve ısı enerjisi üretilmesi sonucu söz konusu atıkların toprağa ve yüzeysel sulara olan olumsuz etkilerinin giderilmesi, fosil yakıtların ikamesi yoluyla iklimin korunması ve biyogaz tesisinden çıkan maddenin tarım uygulamalarında kontrollü bir biçimde kullanılması sağlanacak. (Ayetullah Turgut - İLKHA)