ŞIRNAK - Cizre ilçe merkezinin hemen, hemen her köşesinde tabla üzerinde satış yapan seyyar satıcılar, satışlardan oldukça memnun oldukları görüldü. Günlük ortalama olarak 100 ile 150 kilo arasında satış yaptıklarını belirten satıcılar, kilosunu 5 ile 3 TL arasında değişen fiyatlarla sattıklarını belirtti. Uçkunları satan seyyar satıcılar bu işten oldukça memnun olduklarını söyledi.
Seyyar satıcı Ahmet Gül, "Biz bu uçkunları yaklaşık 2 ay satıyoruz. Vatandaşlar oldukça ilgi gösteriyor. Bu yıl dağlarda uçkun çok yetişti. Her gün araçlarla Siirt Pervari ilçesi ve Şırnak Herekol dağı ve Fereşin bölgesinden binlerce kilo uçkun Cizre`ye getirip satıyoruz. Vatandaşlardan yoğun bir ilgi ve talep var" diye konuştu.
Başka bir seyyar satıcı Mehmet Çıkal ise, "Beytüşşebap ve Uludere tarafından geliyor. Satışlarımız normaldir. Kilosu 3 TL`dir. Cizre halkı çok alıyor. Günlüğümüz yaklaşık 30 TL ile 40 TL arasında oluyor."
Uçkun Nedir?
Uçkun genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ilkbaharda yetişen yeşil renkli hoş tadı ve sağlık açısından yararları yüksek bir bitkidir. Uçkun satıcılarının Kürt muzu veya yayla muzu diye isimlendirerek sattıkları bu bitki, yaz aylarında tıpkı bir meyve gibi tüketilmektedir.
Uçkunun en fazla iki ay yetiştiği görülmektedir. Bu bitki 1600`lü yıllarda Avrupa`ya getirilmişti, İngilizler ise 1800`lerde bahçelerinde sebze olarak yetiştiriyorlardı. Ayrıca 1900`lü yıllarda Kuzey Amerika`ya gönderilmiştir. Günümüzde Hollanda, Belçika, Almanya İtalya, İngiltere de hem ticaret, hem de yiyecek sektöründe yetiştirilmektedir. Yoğun olarak Van, Hakkari ve Şırnak`ta bulunur. (Abit Dündar - İLKHA)