Yargıtay Başkanı Ali Alkan, yargının hızlandırılması ve iş yükünün azaltılmasının en önemli meseleleri olacağını söyledi. Yargıtay`da hiç kimsenin belli bir grubun düşüncesi, inancı ve temsilcisi durumunda olmadığını vurgulayan Alkan, bütün arkadaşlarının hukukun üstünlüğünün temsilcisi durumunda olduklarını ifade etti.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Başkanlığı`ndan Yargıtay Başkanlığı`na seçilen Ali Alkan, ilk basın toplantısını düzenledi. Yargıtay`ın 1868 yılında kurulması itibariyle köklerinin Osmanlı Devleti`ne dayandığını belirten Alkan, böyle bir kuruma başkan olmanın sevinci ve onurunu yaşadığını söyledi. Ancak bu görevin büyük sorumluluğunun omuzlarında olduğunun farkında olduğunu dile getiren Alkan, talip olduğu bu onurlu görev için kendisini tercih ettikleri için Yargıtay Genel Kurulu`na teşekkür etti.

Yargıtayın Başkanı olarak bütün sorunlara sahip çıkarak bunları çözmek için çalışacağını anlatan Alkan, hizmette kalite, istikrar ve devamlılığı ilke edinmiş bir Yargıtay hedeflediğini vurguladı. 1 yıllık ve 3 yıllık eylem planı oluştururken daha önce başlatılan çalışmalara da devam edeceklerini dile getiren Alkan, Yargıtay Kanununu değiştirmek için başlatılmış çalışmaları tamamlamanın ise bunlardan biri olduğunu kaydetti.

"SİVİL VE DEMOKRATİK ANAYASA İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ"

Yargının hızlandırılması ve iş yükünün azaltılmasının en önemli meseleleri olacağının altını çizen Alkan, Bu alandaki çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini söyledi. Tüm arkadaşlarına çalışmaları için teşekkür eden Alkan, adil yargılama hakkı beklentileri için bahane üretmeden, olumsuzluklara aldırmadan çalışacaklarına söz verdi. Yargıtay`ın bu dönemde de Cumhuriyet ve demokrasinin teminatı olacağını dile getiren Alkan, sivil ve demokratik Anayasa için Meclis`te başlatılan çalışmalara her türlü desteği vereceğini belirtti. Alkan, basının yeterli ölçüde bilgilendirileceğini de vaat etti.

Kendisinin seçimlerde 201 oy aldığını açıklayan Alkan, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Kemalettin Yüksel`in 39, 5. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul`in ise 92 oy aldığını hatırlattı. 31 oyun boş, 11 oyun ise geçersiz olduğunu anlatan Alkan, gazetecilerin sorularını da cevapladı.

"YARGITAY`DA HİÇ KİMSE BELLİ BİR GRUBUN, DÜŞÜNCENİN TEMSİLCİSİ DEĞİL"

Yargıtay`ın seçim döneminde adayların çeşitli kesimlerin temsilcisi olduklarına yönelik çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Alkan, Yargıtay`da hiç kimsenin belli bir grubun, düşüncenin, inancın temsilcisi durumunda olmadığını vurguladı. Bütün arkadaşlarının hukukun üstünlüğünün temsilcisi durumunda olduklarını ifade eden Alkan, bu amaçla çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek bu tür düşünceleri kınadığını söyledi.

Blok oy iddialarının sorulması üzerine ise Alkan, seçimlerin gizli oy ile yapıldığını hatırlatarak kimin hangi oyu kullandığını söylemenin mümkün olmadığını vurguladı. Alkan, bunların bir yakıştırma olduğunu düşündüğünü belirtti.

Geçmiş dönemle şimdiki döneme yönelik bir soruya da Alkan, geçen seçimlerde 200 küsür oy ile seçildiğini söyledi. Geçmiş dönemle şimdiyi karşılaştırmanın doğru olmadığını ifade eden Alkan, Genel Kurul`un teveccühünün devam ettiğini kaydetti. Yargıtay çalışanlarının özlük haklarına ilişkin bir soruya Alkan, çalışmaların devam ettiğini belirterek nihai kararın ise yürütmeye ait olduğunu ifade etti.