BİNGÖL- Rektörlük konferans salonunda yapılan sempozyumun açılışında konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, "Zazaca'nın yok olma tehlikesinde olduğu idrakiyle, Zaza dili ve kültürü araştırma ve uygulama merkezi kurduk." dedi.

 

Baydaş: Yanlış Politikalar Devlet İle Milleti Rakip Yaptı
Din dil, ırk, renk gibi farklılıkların tarih boyunca genelde düşmanlık kaynağı olarak insanlığın karşısına çıktığını belirten Baydaş, şöyle konuştu: "Bu topraklarda Malazgirt'ten bu yana farklı dinler, diller, etnik grup ve kültüre sahip insanlar birlikte yaşama başarısını göstermişlerdir. Maalesef Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde ve Cumhuriyet Döneminde devletin uyguladığı bazı yanlış politikalar ve dış güçlerin kışkırtmaları sonucu zenginlik olarak kabul ettiğimiz farklılıklarımız istenmeyen özellikler haline getirilmeye çalışıldı. Bu yanlışlıklar devlet ile toplumu birbirinin rakibi olma yolunda yanlış bir algılama götürdü."

 

Atalay: Dil Allah Vergisi
Katılımcıları Zazaca selamlayarak konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Serdar Atalay, konuşmasını da Zazaca sürdürdü. Dilin Allah vergisi olduğuna dikkat çeken Başkan Atalay, şunları söyledi:
"Yüce Allah bir ayeti kerimede 'Birbirinizi tanımanız için, sizi milletlere, kabilelere böldük' diyor. Ancak bu gün baktığımızda dünyanın birçok yerinde dil yüzünden kargaşa çıkıyor, insanlar ölüyor. Bu noktada bize düşen birbirimizin kalbini kırmamaktır. Bazen arkadaşlar soruyor 'Zazaca'da kanalizasyonun karşılığı ne?' Bende 'Awka xırab, Awka necıs' diye yanıtlıyorum. Bu kavramlara isim bulmanız gerekiyor" dedi.

 

'Zazalar  Kürt Değildir' Tartışması
"Tarihte Zazalar ve Zazaca" bildirisiyle Sempozyuma katılan Tarihçi - yazar Ali Kaya, Zazacanın Kürtçenin bir lehçesi olmadığını ve Zazaların ayrı bir halk olduğu sözlerine tepki gösteren bazı öğrenciler Kaya'ya tepki gösterdi.
"Zazalar kesinlikle Kürt değildir" sözleriyle konuşmasına başlayan Kaya, " Nasıl ki yıllarca Kürtlere 'kart-kurt' politikasıyla Türklük dayatıldıysa bugün aynı şekilde Zazalar Kürt'tür deniliyor. Zazalar Kürt değildir, bilim adamlarının çoğu da bunu söylüyor. Zazaların Kürt olduğunu söyleyenlere hodri meydan diyorum. Araştırılsa gerçek görülecektir" sözlerine tepki gösteren bir grup salonu terk ederek Kaya'yı protesto etti.
Sempozyum, 45 katılımcının hazırladığı Zaza tarihi ve kültürü konularıyla ilgili değişik konuşmalar ve sunumlar yapılarak, cumartesi günü saat 18.15 e kadar devam edecek.

 

Sempozyumun bugün saat 16.00'da başlayacak oturumunda Doğruhaber gazetesi yazarlarından İbrahim Dağılma ''İslam Etkisiyle Sosyal ve Kültürel Yaşam '' konulu bir sunumda bulunacak. (Nihat Kanat-İLKHA)