VAN - Türkiye'den binlerce kilometre uzaklıkta bulunan Mali'nin başkenti Bamako Üniversitesi'nden bir grup akademisyen, gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. İstanbul'un tarihi mekanlarını gezen Malili akademisyenler depremin vurduğu Van'a da geldi. Vali Münir Karaloğlu tarafından da kabul edilen heyet Türkiye'de kendilerine gösterilen sıcak ilgiden dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Vali Karaloğlu'nun da yakın ilgisinden dolayı teşekkür eden heyet başkanı Prof. Dr. Moussa K. Kante, deprem sonrası hayatını kaybeden Vanlıların ailelerine 'başsağlığı', yaralılara da acil şifa dileklerini iletti.

 

"Mali ile Van Arasında Öğrenci Transferi Olsun İstiyoruz"
Van isminin nereden geldiğini öğrenmek isteyen akademisyenler, Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile ileride bir protokol yaparak ilişkiler geliştirmek istediklerini dili getirdi. Van'ın 7 bin yıllık geçmişi ve sahip olduğu potansiyeli anlatan Karaloğlu, Bamako Üniversitesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin ileride ortak bir akademik çalışma yapmasının iki ülke arasındaki gelişmeler için de iyi olacağına vurgu yaptı.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde 20 bin öğrencinin eğitimine devam ettiğini kaydeden Karaloğlu: "Son yıllarda Türkiye'nin devlet olarak Afrika kıtasının tamamıyla ilişkilerini geliştirme noktasında çok ciddi bir çabası var. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişmesi, kurumlarımız arasındaki ilişkilerin gelişmesine bağlıdır. Onun için bu üniversitelerin işbirliği yapması çok önemli. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi daha önce yabancı öğrenci kabul etmiyordu. Ancak son iki yıldır yabancı öğrenci kabul etmeye başladı. Mali'den de Van'a öğrenci bekliyoruz. Van'dan da Mali'ye öğrenci gitsin istiyoruz. Tecrübe paylaşımı çok önemli. Mali'yi biz bilmiyoruz. Mali bizi bilmiyor. İki ülke arasındaki bu gidiş-gelişler, öğrenci değişimi kültürlerin birbirini tanıması açısından önemlidir" diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)