VAN- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, dağıtımı yapılan hayvanlar için Van merkeze bağlı Alaköy'de bir tören düzenlendi.

 

"Merkezde 221 Çiftçiye 502 Büyükbaş İle 533 Küçükbaş, Hayvan Dağıtımına Başlandı."
Alaköy hayvan Pazarında düzenlenen törene, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Tarım Reformları Genel Müdür Yardımcısı Erdinç Uzunoğlu, Van Ziraat Odası (VAZOD) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe ile Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak'ın yanı sıra çok sayıda köylü vatandaşı katıldı. Yapılan törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde yaşanan depremlerde hayvanları telef olan çiftçilere 12 Kasım 2011 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile büyük ve küçükbaş damızlık hayvan hibe edilmesinin karının alındığını belirtti. Alınan karar gereğince "Van merkezde 221 çiftçiye 502 büyükbaş hayvan ile 533 küçükbaş, hayvan dağıtımına başlandı. Erciş'te ise 51 çiftçiye 66 büyükbaş ile167 küçükbaş hayvan olmak üzere depremden zarar gören toplam 272 çiftçimize 568 büyük ve 700 küçükbaş hayvan dağıtımına önceki gün başladık. Hayvanları depremlerden hemen sonra dağıtmamamızın sebebi ise özellikle köylülerimizin depremden dolayı gerek ağırlarının zarar görmüş olması gerekse yem fiyatlarının yüksek olmasıdır. Bunun için bizde ilkbahar aylarını bekledik."ifadelerini kullandı.

 

"31 Adet Holstein-Siyah Alaca Irkı İnek İle 34 Adet Morkahraman Koyun Dağıtıldı"
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, konuşmandan sonra depremde hayvanları telef olan vatandaşlara kulak küpe numaralarının kura çekimiyle 13 işletme sahibine 31 adet Holstein-siyah alaca ırkı sağma inek ve 34 adet Morkahraman ırkı damızlık koyun dağıtımı yaptı.
VAZOD Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, "Yaşanan depremlerden sonra Tarım ve hayvancılık bakanlığının hızlı bir şekilde toparlandığını ve çiftçilere yardımda bulunduğunu hatırlatarak, "Bölge koşullarına uyum sağlayacak olan bu hayvanların dağıtılması bir ön projedir. Çiftçilerimizin ayakta kalabilmesi için yeteri kadar hayvanın dağıtılması gerektiğini" söyledi.

 

"400 TL Büyükbaş 60 TL Küçükbaş Hayvan İçin Yem Desteği Zamanında Veridi."
Daha sonra bir konuşma yapan VATBO Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak ise Van'da yaşanan depremin ardından bölgede en hızlı çalışan kurumlarından birinin tarım teşkilatı olduğunu hatırlattı. Gerek hayvanların barınacağı çadır ahırlarının dağıtımında gerekse çiftçilere büyükbaş hayvan başına 400, küçükbaş hayvan başına 60 TL'lik yem desteğini zamanında verilmesi noktasında örnek teşkil eden tarım teşkilatına teşekkür etti. Daha sonra kendilerine hayvan dağıtılan köylüler ise bundan memnun olduklarını belirterek, yaşanan depremlerde telef olan hayvanlarının yerine yenilerini almanın mutluluğunu yaşadılar.

 

Öte yandan köyde taziye olması nedeniyle köylülerin törene fazla rağbet göstermedikleri gözlendi.(Murat Dalgın-İLKHA)