Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, afetlerde kullanılmak üzere stokta 100 bin çadır bulundurmayı planladıklarını bildirdi.

Atalay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı`nda düzenlenen Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Atalay, yaklaşık 4 saat süren toplantıda, ``Türkiye`nin afet ve acil durum strateji ve politikalarını tekrar gözden geçirdiklerini`` belirtti.

Afet riskini azaltmayı hedefleyen kanun tasarısına da değinen Atalay, ``Bu tasarı önümüzdeki hafta Meclisimizden geçmiş olacak. Bu kanunu Başbakanımız açıkladı. En ileri adımlar, bu kanunla atılıyor`` dedi.

Söz konusu kanunla, bütün konut stokunun gözden geçirileceğini belirten Atalay, ``Şehirlerimizde depreme dayanıklı olmayan konutlar yıkılacak. Burada 6.5 şiddetinin altında depreme dayanmayacak konutlar yıkılacak`` diye konuştu.

Havadan kurtarma ekibi
Atalay, afetle ilgili daha önce bir iki münferit olay yaşandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

``Bunları da göz önüne alarak Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığımıza, AFAD`a, bölge esasına dayalı birkaç tane iyi yetişmiş elemanlarla havadan kurtarma helikopteri alınacak. Bunlara karar verdik. Hızlı hareket edebilecek, her an hazır olabilecek."

Toplantıda, deprem sigortası üzerinde de durulduğunu dile getiren Atalay, deprem sigortasını etkinleştirme yönünde bazı tedbirler alınacağını belirtti.

Atalay, ``Türkiye olarak bugüne kadar yaşadığımız bütün afet tecrübelerini de göz önüne alarak sistemimizi baştan sona gözden geçiriyoruz. Sistemimiz şu anda AFAD`ın kurulmasıyla çok ciddi bir mesafe almış. Büyük tecrübemiz var. O tecrübelerden faydalanarak çok daha etkili afet yönetimi yapıyoruz ama bütün bunlara rağmen eklememiz gereken yeni unsurlar ve yeni hassasiyetler var. Türkiye en iyisini yapabilir. Mali yönden bir sıkıntımız yok" dedi.

 

(AA)