Batman'da özel bir hastanede Nöroloji Hastalıkları Uzmanı Doktor M. Nuri Aydın, baş ağrısı insanların sıklıkla yaşadığı veya duyduğu bir sağlık sorunu olduğunu baş ağrısının nedenleri arasında çok sayıda sebep bulunduğunu belirtti.
Aydın, "Baş ağrısı toplumun genelinde sıkça rastlanılan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Baş ağrılarının tek bir sebebinin olduğunu söylemek mümkün değildir. Baş ağrısı başın herhangi bir yerin olabileceği gibi ve kafatası derisinde ve yüz kısmında da olabilir. Ayrıca uzun süreli olan baş ağrıları olduğu gibi saatlerce süren baş ağrısı türleri bulunur." dedi.
Baş ağrısının sebep ve çözüm önerilerinde bulunan Aydın, "Eğer baş ağrısı beyin ve vücutta bulunan her hangi bir hastalıktan dolayı meydana geliyorsa bu ağrılar ikincil baş ağrılarıdır. Baş ve boyun yaralanmaları, beyin hastalıkları, beyin tümörleri, beyin basıncının yükselmesi, beyin enfeksiyonları ve sinüzit ikincil baş ağrılarına neden olabilecek hastalıkların başında gelir. Burada belirtmek gerekir ki baş ağrısı her hangi bir hastalığa bağlı olmadan da kendiliğinden oluşabilmektedir. Baş ağrılarının çoğunluğunda beyindeki bir sorundan kaynaklanmaz." ifadelerini kullandı.
Baş ağrısının oluşturabileceği hastalıklara da değinen Aydın, "Baş ağrılarının çoğunluğu migren, gerilim baş ağrısı gibi sebeplerinden oluşur. Nöroloji muayenesi ile bu ağrılar tespit edilebilmektedir. Baş ağrısına sebep olan sinüzit, burun eğriliği, burun eti, alerjik rinit gibi durumlar KBB muayenesi ile tespit edilir. Ancak bu alandaki problemler baş ağrısı nedenleri arasında görülmez. Hipertansiyon, metabolik bazı durumlarda baş ağrısı meydana gelebilmektedir. Kullanılan kalp, mide, astım ve KOAH ilaçları da baş ağrısına neden olur. Eklemsi hamile olan kadınlarda uzun süre geçmeyen baş ağrısı yapabilmektedir. Bu durum gebeliğin 4-5 aylarından sonra gelişme gösterir." şeklinde konuştu.
Kronik baş ağrısı nedir?
Son olarak kronik baş ağrısı hakkında bilgi veren Aydın, şu ifadeleri kullandı:
"Eğer baş ağrıları 15 günden fazlasını sürüyorsa bu ağrılar artık kronikleşmiştir diyebiliriz. Genel olarak toplumda yüzde 2'lik çoğunlukla orta yaş grubu ve kadınlardan oluşan kesimde kronik migren hastalığı bulunmaktadır. Ergenlik döneminde sürekli baş ağrısı sorununda yirmi yaş dişlerinin etkisi büyük olur. Baş ağrılar hafife alınmayacak kadar ciddi bir sağlık sorunudur. Eğer geçmeyen baş ağrınız varsa bu durumda mutlaka doktorunuza görünüp muayene olmanız gereklidir." (Mehmet Sait Çelik -İLKHA)