Bingöl'de etkili olan kar nedeniyle yer yer kar kalınlığı yaklaşık 3 metreyi buldu. Karla mücadele ekipleri kapanan köy yollarını açmak için çalışmalarına devam ederken, iş makineleri adeta karın altında kaldı.

İl Özel İdare Genel Sekreterliği Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğüne bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı 281 köy yolundan 269'unun açıldığını, kalan 12 köy yollarında ise çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

İl Özel İdare Genel Sekreterliği Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürü Erhan Kayaokay, 11 ekip, 18 greyder, 6 paletli dozer, 19 kepçe, 2 kar savurma, 3 kar küreme iş makineleriyle kar temizleme çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Kayaokay, "Günlerdir etkili olan yoğun kar yağışından sonra 281 köy yolumuz ulaşıma kapanmış. Bazı köy yolarımızda yer yer tipiden dolayı yaklaşık 2,3 metre yüksekliğinde kar dolmuştur. Ekiplerimiz gece gündüz aralıksız çalışıyor. Ekiplerimizle yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Kapanan 281 köy yolumuzdan 269'u yoğun bir çalışmanın ardından ulaşıma açılmış ve şu an 12 köy yolumuz ulaşıma kapalı ancak bu 12 köyümüz ve bağlı mezralarda da çalışmalar devam ediyor." dedi.

"Acil durumlarda yollarımız daha erken açılmalı"

Karla mücadele çalışmalarının sürdüğü Sancak Beldesi'ne bağlı Oğuldere köy yolunun açılmasının ardından konuşan köy muhtarı Heser Bakır, acil durumlarda köy yollarının daha erken açılması gerektiğini söyledi.

Bakır, "Karla mücadele ekipleri özverili bir şekilde çalışıyor. Özelikle kış aylarında mağduriyetler daha fazla yaşanıyor. Bölgelerin durumuna göre gerekli ekipmanlar verilirse mağduriyetler daha da azalır.  Şu an köyümüze bağlı Kilisek mezrasında bir hasta var. Acil durumlarda daha erken yollarımız açılırsa iyi olur. Mağduriyet konusunda sesimizi duysunlar istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kış mevsiminde hayvancılık yapanlar zor anlar yaşıyor"

Hava şartlarının kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirten Bakır, "Birçok kar yağışına şahit olduk ama bu yıl kar daha fazla yağdı. İl Özel İdaresine bağlı karla mücadele ekiplerine teşekkür ediyorum, ciddi çalışmaları var.  Onların da zora düştükleri durumlar var. Araç sayısı azlığı gibi şeyler oluyor. Bölgemizde kış şartları gerçekten çok zor. Ekipler devamlı imdadımıza koşuyorlar. Bazı bölgelerde 3 - 4 metreyi buldu. Bölge olarak kış mevsimi çok zor geçen bir yer. Bölge insanın geçimi hayvancılık üzerinedir. Yem ve saman pahalı olunca bu kış mevsiminde hayvancılık yapanlar zor anlar yaşıyor. Mesleği hayvancılık olanlara ve bu mesleği zor şartlarda yapanlara devletin daha fazla destek vermesi gerekiyor." şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)