Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili dikkat çeken bazı iddialarda bulundu. Coşkun, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde onlarca hukuksuz, keyfi, gelişigüzel uygulamaların gün aşırı yaşandığını savundu.
Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, şube binasında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.
Hukuktan en çok bahsedenlerin hukuku en çok çiğnediğini belirten Coşkun, "Küçük yaşlarda, büyüklerimiz çocuklarına şu öğüdü verirlerdi. 'Hiç kimsenin değerlerinizi süslü cümlelerle ağzına dolayarak sizi kandırmasına izin vermeyin.' Ne yazık ki, Şanlıurfa'da büyüklerimizin bu öğüdünü boynumuza asıp gezmemiz gereken bir çağa eriştik. Biz bu çağa yabancıyız. Hukuktan en çok bahsedenin hukuku en çok çiğneyen kişi olduğu, Devlet'i sözleriyle en çok yücelten kişinin Devlet uygulamalarında hukuksuzluğu karakter haline getirdiği bir çağ bu... Bu çağı ilimize yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur." ifadelerini kullandı.
"Fazladan 3 il müdür yardımcısı görevlendirildi"
Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde hukuksuz ve keyfi uygulamalar yaşandığına dikkat çeken Coşkun, "Herhangi bir onay olmadan haftalarca, hatta aylarca bir kurumun üst kademesinde biri/birileri çalışabilir mi? Normalde hayır! Ama Şanlıurfa'da bu sorunun cevabı: Evet! İl Müdür Yardımcısı normu 6 olan bir ilde, fazladan 3 İl müdür yardımcısı daha görevlendirilebilir mi? Hayır! Ama söz konusu Şanlıurfa ise evet! Çünkü sonradan bir yalan rüzgârıyla 5 il müdür yardımcısı görevden alınacaktır. Peki, hukukun üstünlüğüne inanılan bir yerde, mahkeme kararıyla göreve dönen il müdür yardımcılarına görev dağılımında yer verilmez mi? 'Ne demek, tabi ki verilir, Devlet'te devamlılık esastır.' Ama Şanlıurfa'da verilmez. Sebep? 'Çünkü ben öyle istiyorum' Hatta onlara hiçbir sınavda da görev verilmeyecek, verilen sınav görevleri geri alınacak." dedi.
"Şanlıurfa'da hukuksuz, keyfi, gelişigüzel uygulamalar gün aşırı yaşanıyor"
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili yanlış uygulamalarına yapılan itirazlardan sonuç alınmadığına işaret eden Coşkun, şunları söyledi: "Normal bir devlet kurumunda ilgili müdür yardımcısı ne yapmalı? Doğal olarak itiraz ve şikâyet... Yapıldı mı? Evet! Bakanlık Müfettişlerinin konu ile ilgili İl'e geldiği duyumu alındı. Sonuç: Daha müfettişler çalışırken, ilgili Müdür Yardımcısı Harran'a Şube Müdürü olarak atandı. Bir diğer İl Müdür Yardımcısı Mahkeme kararıyla atanınca ne olur? Değişen tek şey, bir musibetten bin nasihat kabilinden sadece kendisine arşiv hizmetleri bağlanır. Diğer uygulamalar? Aynen devam... 'Toplantılara çağırmayacaksınız, sınav görevi vermeyeceksiniz. Benim görev vermediğim birine siz de görev vermeyeceksiniz.' Peki, mahkeme kararı sonrası atananların yerine kim görevden alınacak? En son gelen mi? Kıdemi en az olan mı? Performansı en düşük olan mı? Bu soruların bir cevabı yok mevzuatta. Ancak Şanlıurfa'da 'Ben' kimi istersem o alınır, sonra yine 'ben' kimi istersem O atanır. Çünkü 'ben' Devlet'im... Bu ve buna benzer onlarca hukuksuz, keyfi, gelişigüzel uygulamaların gün aşırı yaşandığı Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğünde, eğitim çalışanlarının sığınacakları bir devlet kapısı kalmamıştır. "
"Bu hukuksuzlukların hesabı er ya da geç sorulacaktır"
Şanlıurfa'nın bürokratik oligarşinin ana yurdu olmaya aday olduğunu savunan Coşkun, "Görevlendirmelerin, harcamaların, sınav görevlerinin keyfi olarak taksim edildiği bir ilde 31 Mart yerel seçimlerine doğru yol alıyoruz. Verdiğimiz mücadelelerle bürokratik oligarşinin tarihin çöp sepetine atıldığı bir ülkenin gecesinde, bürokratik oligarşinin ana yurdu olmaya namzet bir Şanlıurfa'ya uyanıyoruz. Bu vebal hepimizindir. Eğitim çalışanları, üzerlerindeki korku elbiselerini henüz yırtmadıklarından sesleri çıkmıyor, olabilir. Belli taltiflerle kimileri susturulmuş olabilir. Ama unutmayın ki, sinelerdekine hükmetmeye sizin gücünüz yetmez. Bu hukuksuzlukların hesabı er ya da geç sorulacaktır. Mızrağın çuvala sığmadığını tüm kamuoyu görecek, hukukun üstünlüğü hukuksuzluğa galebe çalacaktır. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)