HÜDA PAR Silvan İlçe Başkanı Adnan Balyen, köy okulları ile esnaf ziyaretinde tespit ettikleri sorun ve sıkıntıları rapor halinde ilçe Kaymakamı Adem Çelik'e iletti.

Kaymakam ziyaretinde HÜDA PAR İlçe Başkanı Adnan Balyen'e ilçe yönetiminde bulunan Sıtkı Batı, Yılmaz Adar ve İlçe Gençlik Kolları Başkanı Selman Biçen eşlik etti.

HÜDA PAR heyetini Silvan İlçe Kaymakamı Âdem Çelik makamında kabul etti. Samimi bir ortamda geçekleşen ziyarette ilçede var olan sorun ve sıkıntılar konuşuldu, görüş alışverişinde bulunuldu.

İlçe sakinlerinin çeşitli alanlarda yaşadıkları sorun, sıkıntıları ve taleplerini Kaymakamı Çelik'e rapor halinde sunduklarını söyleyen Balyen, bu sorunların giderilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Balyen, "HÜDA PAR Silvan İlçe Başkanlığı olarak, sadece bir tabela partisi değil, aynı zamanda halkın içinde, onları dinleyen, sorunlarına çare bulmaya gayret eden, sorunların kaynağını tespit edip adımları ona göre ivedilikle atmaya çalışan, ekip ruhuyla hareket eden bir partiyiz. Her zaman ve şartlarda halkımızın yanında olduk, dertleriyle dertlendik. Dertlenmeye de devam edeceğiz." dedi.

Esnaf ziyaretlerinde tespit edilen sıkıntılar

HÜDA PAR Silvan Başkanlığı esnaf ziyaretlerinde tespit edilen sıkıntıları raporda şöyle sıraladı:

1- İlçe otogarının yıkılıp ilçeye daha verimli bir hale getirilmesi. Millet bahçesi haline getirilebildiği gibi ticarete elverişli hale getirilip esnaflarımızın faydasına sunulabilir.

2- İlçe merkezi saat kulesi kavşağına kazaları önlemek amacıyla trafik ışıklarının kurulması gerekir.

3- Devlet hastanesi kavşağına kazaları önlemek amacıyla trafik ışıklarını kurulması gerekir.

4- Feridun Mahallesi sokaklarının çukur ve çamur olduğu tespit ettik. Mahalle sakinleri geçmişten bu yana en çok mustarip olduğu sıkıntıdır.

5- Hayvan pazarının ilçe dışına çıkarılması konusunda vatandaşlarımızın istekleri var.

6- İŞKUR'a alımların adilane olmadığı, torpil ve kadrolaşmaların olduğu, rüşvet verebilenlerin işe alındığı yönünde şikâyetler yapıldı.

7- Taziyelerde verilen yemeklerin bir külfet olduğu ve kaldırılması için yetkililerin biraz çaba harcaması gerektiği dile getirildi.

8- İlçede semt pazarların kurulması için istekler var. Bu sayede bazı vatandaşlarımıza iş imkânı doğmuş olacak. Hemen hemen her ilçede var olan bir durum. Sadece bizim ilçede yok.

9- TOKİ yanında geçen tali yol, yaklaşık 40 köyün yolu olduğu halde kavşak güvenlik gerekçelerle kapatılmış. O yolun hizasında bir kavşağın açılması gereklidir.

10- İlçe merkezi Feridun Mahallesi 905. sokak, Cami Mahallesi 275. sokak ve daha bazı farlı yerlerde bulunun metruk evler uyuşturucuların yuvası haline gelmiş. Mahalle sakinleri tedirgin ve rahatsız. Defalarca emniyete şikâyet ettikleri halde bir çare bulunamıyor.

11- Belediye binası arkasında bulunan boş alanın değerlendirilmesi ve halka sunulması gerekir. Park veya millet bahçesi haline getirilebilir.

12- Mevcut sebze halinin dört katının yağışlı havalarda damladığı ve esnafların ve müşterilerin çok rahatsız olduğunu tespit ettik. Bunun bir an evvel tamir edilmesi gerekir.

13- Aşağıveysi köy içi yollarının parke veya en azından çakıl döşenmesi köylülerin ısrarla dile getirdiği şikâyettir. Ayrıca köyün ortasında geçen kanalizasyonun sağlık yönden tehdit oluşturulduğu buraya kanal döşeyip kapatılması. Aynı yerde köy okuluna giden köprünün tıkandığı ve yıkılabileceği tespit edildi.

14- Yeşerdi köyünün kanalizasyon ve köy içi yol sorunu var. Yetkililere bildirdikleri halde bir sonuç alamıyorlar.

15- Bağdere köyü kanalizasyon ıslahı ve köy içi parke taşı döşemesinin yapılmadığı konusunda bize şikâyetler geldi. Özellikle kanalizasyonun çevreye mikrop yaydığını bir an evvel yer altı döşemesinin yapılması gerektiğini dile getirdiler.

16- Belediye otobüslerinin Diyarbakır seferlerini yarım saatte bir yapması daha güzel olacaktır. Otobüse yüzlerce kişinin binip kaza riskinin artacağına sefer sayısını çoğaltıp halkı da bu çileden kurtarmak çok iyi olacaktır. Seferler saatte bir değil, 30 dakikada bir yapılsın.

17- İlçemiz yüksek mahallesinde ikamet eden Bircan Deniz adlı vatandaşımız yardıma muhtaç. Evleri başlarına yıkılacak. Bu konuda yardım kuruluşu derneğin kendileri için toplamış olduğu yardımın eksik olduğu ve yetkililerce yeni bir evin inşası için yardım gelmesi gerektiğini bize dile getirdiler. Şu anda kendilerine yeni bir ev için temel atılmış. Bu evin tamamlaması için gerekli olan malzemeler; 3 ton demir, 400 torba çimento, 3 kamyon kum, 3000 briket ve temel dolumu için kepçe. Bu kış evlerinin tamamlanıp kendilerine teslim edilmesi hususumda desteklerinizi rica ediyoruz.

Köy okullarının sorunları

Raporda köy okulları ziyareti ve tespit edilen sıkıntılar ise şöyle sıralandı:

1- Bağdere Köyü ortaokulunda tespit edilen sıkıntılar; İŞKUR temizlik elemanı sıkıntısı, ayrıca ücretli öğretmenlerin yeterince eğitimli olmadıkları için çocuklara bir faydalarının olmadığını dile getirdiler. Veliler de bu konuda şikâyet ediyorlar.

2- Sarıbuğday köy okulunda tespit edilen sıkıntılar; okula temiz şebeke suyun gelmediği ve okula giden yolun çamur bataklık olduğunu, okul yolunun asfalt ya da parke taşı yapılması gerektiğini dile getirdiler.

3- Sulubağ köy okulunda tespit edilen sıkıntılar; okul bahçesinin ihata duvarının olmadığı bu nedenle öğrencilerin dağıldığını, bahçeye köyün hayvanlarının girdiğini okul yönetimi dile getirdi.

4- Demirkuyu köy okulunda tespit edilen sıkıntılar; okul bahçesinin ihata duvarının olmadığını bu nedenle öğrencilerin okuldan uzaklaştığını ve bahçede bulunan ağaç ve fidanların hayvanlar tarafından ezildiğini, bahçenin içinde parke taşı döşenmediği için yağışlı havalarda dışarıdaki çamurun olduğu gibi sınıflara girdiğini ve temizliğin çok zor olduğunu dile getirdiler. Ayrıca okulun eski bir okul olduğu için geniş çaplı bir tadilat gerektiriyor. Okulun neredeyse her tarafı dökülüyor. Bu döküntülerden iki sefer kaza yaşanmış. Öğrenciler yaralanmış. Okulun biran evvel güçlendirilmesi, sıvanması ve kapı pencerelerinin değişmesi elzemdir.

5- Alibey köy okulunda tespit edilen sıkıntılar; okula güvenlik elemanın şart olduğunu ayrıca İş-Kur temizlik elemanın eksik olduğunu okul idaresi dile getirdi.

6- Bayrambaşı köy okulunda tespit edilen sıkıntıları; okulda İŞKUR temizlik elemanın eksik olduğunu ayrıca okul çevre düzenlemesinin bir an evvel yapılması gerektiğini dile getirdiler. Bahçe içinde biriken sular bir gölden farksızdı.

7- Gökçetevek köy okulunda tespit edilen sıkıntılar; okula bir İŞKUR temizlik elemanın tahsis edilmesi gerektiğini okul idaresi dile getirdi.

8- Boyunlu köy okulunda tespit edilen sıkıntılar; okulun öğrenci sayısını fazla olduğunu bu nedenle bir ek binaya ihtiyaç olduğunu, okulda bir güvenlik elemanın elzem olduğunu ve liselere verilen devlet yardımının ilk ve ortaokullar için de gerekli olduğunu, belli bir ödenek olmadığı için gerekli olduğu zaman öğrencilerden istemek zorunda kaldıkları bunun da veliler tarafından hoş karşılanmadığı okul idaresince dile getirildi.

9- Beypınar köy okulunda tespit edilen sıkıntılar; okulda en büyük sıkıntı, içme suyunun olmamasıdır. Okul için daha önce açılan sondaj suyunun köylülerce el konulması ve suyun çıkarmasına engel olmaları nedeniyle okula ilçe merkezinden tankerlerle su taşınıyor. Bunun çok sıkıntılar doğurduğunu, okul lavabo ve tuvaletlerin tam olarak temizlenemediğini okul idaresince dile getirilen ve bir an evvel çözüm bulunması geren sorundur.

Sorunların çözümü noktasında takipte kalacaklarını söyleyen Balyen, "Esnaf ziyaretinde ve okul ziyaretlerinde edindiğimiz başlıca sorun, sıkıntı ve eksiklikleri rapor haline getirip Silvan İlçe Kaymakamı Sayın Adem Çelik'e teslim ettik. Kangrenleşen bu sorun ve sıkıntıların hallolması için elimizden geleni yapacak ve takipçisi olacağız." ifadelerini kullandı. (Ramazan Casuk - İLKHA)