Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Elektrik Tüketim Desteği projesi adı altında, düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi vatandaşların aylık 150 kilovatsaate kadar elektrik tüketimini devletin karşılamasına yönelik düzenlemeden 10 milyon kişinin yararlanacağını bildirdi.

Konuya ilişkin İLKHA mikrofonlarına konuşan Batmanlılar, başta Batman olmak üzere bölgemizde asgari ücret ve altında geliri olan milyonlarca insanın olduğunu, sadece sosyal yardım alanların değil, bu vatandaşların da elektrik tüketiminde devlet desteğinden yararlanması gerektiğini belirttiler.

Uygulamanın çok iyi olduğunu söyleyen vatandaşlar, sosyal devlet ilkesi gereği bu projenin sadece sosyal yardım alan belli sayıdaki vatandaşa değil; geliri olmadığı halde sosyal yardım alamayan veya düşük de olsa belli bir gelirinin olması sebebiyle sosyal yardımdan muaf tutulan vatandaşlara da uygulanmasının daha faydalı olacağını kaydettiler.

"Yasadaki kapsam genişletilmelidir"

Uygulamanın dar gelirli aileler için iyi olacağını, fakat kapsamın genişletilmesi gerektiğini söyleyen Selman Uruk, "Yeni yapılacak yasa ile elektrikte yapılan indirim vatandaşa olumlu yansıyacak. Bu uygulama dar gelirli aileler için iyi olacak. Bu yasanın kapsamının genişletilmesi lazım. Sigortalı olup da asgari ücretin altında çalışan insanlar var. Bunların da bu kapsama alınıp, bu yardımdan faydalanmaları gerekir. Barajların çok olduğu bir bölge olmasına rağmen elektrik parası fahiş bir şekilde yüksektir. Bir elektrik kilovatı 50 kuruşa tekabül ediyor. Bu fiyatlar çok yüksek. Bu anlamda bu yasa olumlu; ama olumlu olmasının yanında da kapsamının dar olduğunu düşünüyorum. Yasanın daha çok insanı kapsayacak şekilde genişletip uygulamaya sokulması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

"Bu uygulama tüm vatandaşları kapsamalı"

Elektrik yardımından diğer vatandaşların da faydalanması gerektiğini belirten Ali Tutuş, "Bu uygulama bütün vatandaşlar için yapılsaydı daha iyi olurdu. Asgari ücretle çalışan hiçbir vatandaş yok. Asgari ücretin baya altında çalışan insanlarımız var. Adam evine ekmek mi götürsün, elektrik parası mı versin? Zaten 40-50 TL sayaç okuma bedeli veriliyor. Yetkililerden isteğimiz bütün vatandaşları sabit bir fiyata bağlamalarıdır. Devletimiz bu işe el atsın. Elektrik sayaç okuma bedeli 40-50 TL'dir; ama devlet yetkilileri bu işe el atmıyor. Bu uygulama bütün vatandaşlara yapılması lazım sadece dar gelirli ailelere değil." diye konuştu.

"Uygulamayı destekliyoruz; ama genele yayılmalıdır"

Veysi Okçu ise şunları söyledi: "Şayet bu uygulama yapılırsa gayet güzel bir şey olur. Çünkü bölge insanının çoğu maddi yönden sıkıntıdadır. Durumları müsait olmayan insanlar var. Bu insanların elektrikten faydalanmaları gayet güzel bir şeydir. Elektrik tüketimi bölgemizde sıkıntıları olan bir yerdir. Biz de bu konuyu destekliyoruz. Bu uygulamayı genele yaymak lazım. Çünkü çok fakir olup ismini hiç sosyal yardımlaşmaya yazdırmayanlar olabilir. Bundan dolayı gerçekken fakir olan insanların faydalanmasını istiyoruz."

"Faturalara yansıyan KDV'lerde kaldırılmalı"

Ek KDV'lerle elektrik faturalarının çok yüksek geldiğini, bunun kendilerini mağdur ettiğini vurgulayan Ruhullah Söğüt, "Biz istiyoruz ki sadece sosyal yardımlaşmadan destek alan insanlar değil de bütün herkese aynı şekilde yardım yapılsın. Bu şekilde kaçak kullanma oranı düşecek. Biz halk olarak istiyoruz ki bu yasa herkesi kapsasın. Elektrik fiyatları çok yüksek olduğundan dolayı özellikle Güneydoğu'da çoğu insanlar kaçak kullanıma meyletmektedir. Bu söyledikleri yürürlüğe girerse kimse kaçağa yönelmez ve hiçbir şekilde elektrik kesintisi yaşanmayacak. Normalde bir insanın elektrik kullanımı aylık 43-50 liraya denk gelirken KDV, TRT payı gibi şeylerinde üzerine gelmesiyle faturalar 100-150 liraya çıkmaktadır. Bunların kısılması tabi ki halkın menfaatine olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Uygulamanın herkesi kapsamasını istiyoruz"

Elektrik fiyatının çok pahalı olduğunu ve bunun halkı mağdur ettiğine dikkat çeken Hüseyin Şen, "Bazı insanlar elektrik faturasını ödeyemez hale gelmiş. Elektrik 100 ile 400 lira arası geliyor. Cumhurbaşkanının açıkladığı uygulama çok güzel bir uygulama olacak. Bu uygulamayı hepimiz olumlu buluyoruz, yalnız bu uygulamanın herkesi kapsamasını istiyoruz. Maaşımızın çoğunu elektriğe veriyoruz. Evimize gıda alacağımız yere gidip elektrik parasını ödüyoruz. Faturaya yansıyan kaçak kayıp bedeli ve vergilerle beraber 40-50 lira fatura geleceğine 100-150 lira para geliyor." diyerek tepkisini dile getirdi.

"Elektrik yardımı uygulaması herkes için olursa kaçak kullanımın önüne de geçilir"

Herkesin bu uygulamadan muaf tutulması gerektiğini isteyen Veysi Karakuş, "Cumhurbaşkanının verdiği habere göre Sosyal yardımlaşma kurumunda kaydı olanlara 150 kilovatsaate kadar elektrik indirimi verilecek. Bu güzel bir uygulama; ama durumu iyi olmayıp kurumdan yardım almayanlara da yardım yapılsa daha iyi olur. Herkesin bundan muaf tutulması gerekiyor. Bu çok güzel bir uygulama olacaktır. Elektrik fiyatları yüksek, çoğu vergidir. Böyle şeylerin adaletli olması gerekiyor. Halkın mağdur olmaması gerekiyor. Elektrik yardımı uygulaması olursa kaçak kullanımın önüne de geçilir. Elektrik zaten pahalı millet de dar gelirli olduğundan mecburi başka yönlere kayıyorlar. Elektrik fiyatlarını biraz daha düşürseler çok iyi olur. Millet çok mağdur oluyor." şeklinde konuştu.(Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)