D8 Genel Sekreteri Dato Ku Jaafar Shaari, üye ülkelerin ‘dolarsız ticaret` için başlattıkları çalışma hakkında açıklamalarda bulundu. D8P Card adında bir kartın geliştirildiğini belirten Shaari, bu kart ile tüm üye ülkelerin kendi aralarında yaptığı ticaret ve diğer her türlü alışverişte yerel para birimleri ile ödeme yapabilme imkanına kavuşacağını vurguladı.


D8 Genel Sekreteri Dato Ku Jaafar Shaari

“ÇOK BAŞARILI ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK”

Shaari, D-8'in, eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan'ın öncülüğünde 1997'de kurulduğunu hatırlatarak, 20 yılda hedefledikleri birçok şeyi gerçekleştirdiklerini söyledi.

D-8'i kurduklarında 20 yıllık özel bir harekat planı hazırladıklarını ifade eden Shaari, ''2018 yılı sonu itibarıyla üye ülkeler olarak özellikle 6 önemli konuda birlikte çalıştık. Ticaret endüstrisi, tarım, gıda güvenliği, ulaşım, enerji ve turizm gibi alanlarda üye devletlerle bakanlar seviyesinde birçok toplantı yaptık ve çok başarılı çalışmalara imza attık. Eksik kalan alanlarda bitirmemiz gereken birtakım konular var. Onlar üzerinde de çalışmalar yapıp bir an önce sonuca bağlamak istiyoruz. 2019 yılında üye ülkeler arasında özellikle enerji sektöründe iş birliğini çok ciddi şekilde hedefliyoruz. Enerji kaynaklarının üye ülkelere dağıtılması ve iletilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor.'' diye konuştu.

"SABİHA GÖKÇEN SEÇİLMİŞ HAVALİMANI"

2018 yılı faaliyetleri kapsamında ‘seçilmiş havalimanları` konulu bir niyet mektubu imzaladıklarını belirten Shaari, “Amacımız yapılacak tüm çalışmalarda kullanabileceğimiz bazı havalimanları belirlemekti. Bu sayede dünyanın çeşitli ülkelerindeki insanları ve şirketleri bir araya toplayabilmeyi, onlara hareket alanları sağlamayı, turizm ve diğer konularda aşama kat etmeyi hedefledik. Bir süre sonra dünyada bir havalimanı ağı kurarak tüm çalışmalarımızı bu ağ üzerinden yürütüp geliştirmeyi planlıyoruz." dedi.

D-8 üye ülkeleri arasında geçen yıl imzalanan vize anlaşmasının henüz hayata geçmediğini kaydeden Shaari, bu anlaşma uygulanmaya başlandığında Sabiha Gökçen Havalimanı`nın da ‘seçilmiş havalimanları`ndan biri olarak kullanılacağını aktardı.

ORTAK ALIŞVERİŞ KARTI ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teklifi üzerine Malezyalı bir şirketin D8P Card (payment card) üzerine çalıştığını söyleyen Shaari, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticarette lokal para birimi veya adına takas odası denilen bir yapının kurulmasına dair teklifte bulundu. Bunun üzerine Malezyalı bir şirket tarafından üretilen D8P Card adında bir kartın kullanılması teklifi de sunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üye ülkeler arasında yerel para birimlerinin kullanılması fikrinden hareketle D8P Card geliştirildi. Bu kart ile tüm üye ülkeler kendi aralarında yaptığı ticaret ve diğer her türlü alışverişte yerel para birimleri ile ödeme yapabilme imkanına kavuşacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

Yakın zamanda tüm üye ülkelerin merkez bankaları yetkililerinin bir araya gelerek bu çalışmayı tamamlayacaklarını dile getiren Shaari, şunları aktardı:

“Bu kart ile birlikte hazırlanacak uygulama sayesinde bu ödeme şekli tüm üye ülkelerin vatandaşları tarafından her türlü alışveriş ve turistik ziyaretlerde kullanılabilecek ve öğrenilmesi çok basit bir hale getirilecektir. Bir süre sonra bu kart, master card veya visa card gibi olacaktır.”

D-8 NEDEN KURULDU?

D-8 (Developing Eight ya da Türkçe adıyla Gelişmekte Olan Sekiz Ülke); Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya`dan oluşuyor. Temelleri 1997 yılında eski Başbakan Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından atılan örgütün üyeleri; kalabalık nüfusları, tabii kaynakları ve potansiyel pazarlarından ötürü önemli konum arz ediyor. Bu oluşumun ana fikrini, Erbakan`ın “İslam Birliği” hedefi oluşturuyor. Erbakan, Soğuk Savaş'ın ardından kurulan yeni dünya düzeninde Müslüman ülkelerin, güçlerini birleştirerek daha etkin bir rol oynaması gerektiğini savunuyordu.

D-8`in amacı; kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkilerini çeşitlendirmek ve ticaret alanında üye ülkelere yeni imkanlar yaratmak, uluslararası seviyede karar verme mekanizmalarına güçlü biçimde katılımlarını sağlamak ve halklarının yaşam seviyesini yükseltmektir.