TEKNOLOJİ SERVİSİ

Türk Telekom`un TÜBİTAK, Boğaziçi Üniversitesi, ulusal ve uluslararası kurumlar ortaklığında Türkiye`de sayısı 3,5 milyonu bulan Suriyeli mültecilerin sosyal sorunlarına yenilikçi çözümler geliştirmek için 2017 yılının Aralık ayında başlattığı inovasyon yarışmasının kazananları açıklandı. 21 Ocak günü Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall`da düzenlenen yarışmanın kapanış çalıştayında emniyet ve güvenlik, sağlık, eğitim, işsizlik ve entegrasyon kategorilerinde birinci olan proje sahipleri 50 bin TL`lik ödülü aralarında paylaştılar.

Emniyet ve güvenlikten sağlığa, eğitimden, işsizlik ve entegrasyon konularına kadar çeşitli kategorilerde birinci seçilen projeler, 21 Ocak`ta Boğaziçi Üniversitesi`nde düzenlenen törende ödüllerini aldılar.

Sağlık alanında ‘Suriyeli Mültecilerin Toplumsal Entegrasyonu Üzerinden Türkiye`deki Kızamık Salgını Riskinin Azaltılması`, eğitim alanında ‘Türkiye`deki Suriyeli Mültecilerin Daha iyi Entegrasyonu için Eğitim Fırsatlarının İyileştirilmesi`, entegrasyon alanında ‘İletişim Verilerinin Analizi ile Mültecilerin Hareketliliğinin Değerlendirmesi (AROMA_CoDa)`, işsizlik alanında ‘Türkiye`deki Entegrasyonun Kentsel Derin Haritası (UDMIT)` ve güvenlik ve emniyet alanında ise ‘Türkiye`de Mülteci Barındıran İllerin Cep Telefon Kullanım Şekillerinin Tanımlanması` isimli projeler değerlendirme komitesi tarafından birinciliğe layık görüldü.

Yüzün üzerinde araştırma grubunun proje önerileri ile başvurduğu yarışma için 19 ülkeden dört sivil toplum örgütü, üç devlet kurumu, iki araştırma laboratuvarı ve 57 akademik kurumdan, toplam 157 araştırmacı çalışmalarını gönderdi. Projelerin beşte biri Türk kurumlarından gelirken, diğer projeler yabancı kurumlar veya yabancı kurumların iş birliği ile hazırlandı.

TÜRK TELEKOM`DAN BÜYÜK VERİ VE KAYNAK DESTEĞİ

Yarışma kapsamında, 50 bin TL`lik maddi desteğin yanı sıra Türk Telekom araştırmacı gruplara anonim mobil telefon kullanımına ilişkin büyük bir veri seti sağladı. Kişisel bilgi içermeyen ama kitlelerin hareketini gösteren bu veri, araştırmacılara Türkiye içerisinde insan hareketliliğini ölçmek için yeni bir araç oldu.

‘Mülteciler için Büyük Veri` yarışmasının kapanış çalıştayında konuşma yapan Türk Telekom CEO`su Dr. Paul Doany, “Mültecilerin sosyal sorunlarına çözümler getiren projelere ‘Mülteciler için Büyük Veri` yarışması kapsamında Türk Telekom olarak destek verdik. Türkiye`deki tüm mültecilerin güvenlik, sağlık, eğitim, entegrasyon ve istihdam gibi sorunlarına çözüm üreten proje sahipleri ile paylaştığımız anonim veriler ve sunduğumuz destek ile bu alanda büyük katkılar sağladığımıza inanıyoruz.” dedi.

TÜRK TELEKOM`DAN SURİYELİ MÜLTECİLERE İSTİHDAM

Türk Telekom, D4R projesinin yanı sıra mülteciler için farklı destekler de sunuyor. Bu kapsamda mobil pazarda Ahlan Tarifesi ürünleri ve sabit alanda Ahlan Kampanyası ile özellikle Türkçe bilmeyen mültecilere uçtan uca Arapça dil desteği sağlıyor. Sadece bir tarife olmayan Ahlan hizmeti, müşterinin ilk temasından satış sonrasına kadar kontrat, SMS bilgi mesajları da dâhil olmak üzere müşterinin tamamıyla Arapça dilinde faydalanabileceği bir platform. Bunun yanı sıra Arapça hizmet veren bir Çağrı Merkezi kuran Türk Telekom çok sayıda Suriyeli göçmen ve mülteciye istihdam sağladı. Ayrıca, Suriyeli girişimciler tarafından geliştirilen eğitim, ikamet, çalışma, evlilik ve sağlık alanında izlenmesi gereken idari süreçler hakkında bilgiler veren Gherbetna uygulaması ile birlikte dil bariyerini ortadan kaldırmak için Arapça-Türkçe anlık tercüme hizmeti sunan Tarjemly uygulamasına Türk Telekom doğrudan destek vermeye devam ediyor.

AA