Doğruhaber / Sağlık

Vücudun aşırı terlemesi ve bu terin kokması kişide rahatsızlık hissi vererek bazı sorunlara yol açabilir. Aşırı terleme ciddi bir sağlık sorunu değildir. Ama kişide bıraktığı psikolojik durumdan dolayı da zararsız olduğu anlamına gelmez. Vücudun her bölgesinde ter salgılanmasının sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilerek dengelenmektedir. Bu sistemin çalışma düzeninin bozulması aşırı terlemeye yol açar.

YAŞANTIDA OLUMSUZ ETKİ BIRAKABİLİYOR

Vücudun, kendisini soğutmak için günde 4-5 defa terlemesi normaldir. Zira terleme, egzersiz esnasında, sıcak veya soğuk havalarda vücut sıcaklığını ayarlamak için gerekli fizyolojik bir mekanizmadır. Terleme gerekenden çok fazla olursa; kişiyi huzursuz eden, can sıkıntısına neden olan, endişe veren, stres yapan, utandıran ve cildi tahriş eden bir tabloya yol açabilir. Bu durum kişinin başka kişilerle ilişki kurmasını, sosyalleşmesini, iş seçimini, ruhsal sağlığını ve kişisel görüntüsünü, yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyebilir.

Genetiksel nedenler de, aşırı terleme sorununda etkili olabilir. Aileden aşırı terleme rahatsızlığı olanların çocuklarında da bu hastalığa rastlamak mümkündür. Aşırı terleme, kişilerde kendisini (bölgesel) ve (yaygın) terleme olarak gösterebilir. Genellikle bazı hastalıklarla birlikte görülür. Sıkça rastlanan sebepleri arasında; şişmanlık, ilaçlar, alkolizm, madde kullanımı, kalp ve akciğer hastalıkları, nörolojik hastalıklar, endokrin bozukluklar, gebelik, menopoz, enfeksiyon hastalıkları, şiddetli psikiyatrik hastalıklardır.

TERLEMEYE KARŞI ÖNLEM ALINMALIDIR

Terlemeye karşı kişi kendi başına bazı önlemler alarak beraberinde gelebilecek bazı olumsuz durumlardan korunabilir. Bunun yanında beyaz, hafif, pamuklu giysiler giyilmeli. Temiz, havadar ortamlarda bulunulmalı. Kurutucu pudralar kullanarak da terleme azaltılabilir. Eğer çok aşırı terleme varsa, şahsi uğraşımlar sonucu terlemede azalma olmuyorsa, bir hekime görünmekte fayda vardır.