Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir daire satın alan Naşit Temelli, elektrik aboneliğini açmak için gittiği DEDAŞ'ta kendisine çıkarılan bin 893 TL'lik ceza karşısında neye uğradığını şaşırdı. Temelli, DEDAŞ'ı keyfi uygulama yapmakla suçlarken DEDAŞ yetkilileri, cezanın mevzuata uygun bir şekilde yapıldığını belirtti.

Karşılaştığı keyfi muameleyi mahkemeye taşıyacağını belirten Temelli, Tüketici Hakem Heyeti'nden çıkacak sonucu beklediğini söyledi.

Özellikle boş dairelerin elektriklerini açınca bu tür sorunlarla karşılaştıklarını aktaran Temelli, DEDAŞ'tan birilerinin kapalı sayaçlar üzerinden rant elde etmeye çalıştıklarını ileri sürdü.

Temelli, "Geçtiğimiz aylarda Kızıltepe Askerlik Şubesi yakınında bir daire satın aldım. Bina inşaatta ve elektriği de kapalı olduğu için taşındıktan sonra DEDAŞ'a giderek elektriği açmak için müracaat ettim. Ancak elektriği kapalı olan aboneye 1.893,35 TL borç çıkardılar. Evde elektrik olmamasına rağmen ve itiraz etmeme rağmen bir sonuç alamadım. DEDAŞ yetkilileri, dediler ki, 'doğrudur, evde elektrik yok, abonenin kapaması da var, ancak bir başkası bu aboneyi kullandığı için bu cezayı sen ödeyeceksin.' 27 Aralık 2018'de bu olay yaşandı. Ben bu eve yerleşeceğim için ve abone kapalı olduğu için mecburen bu parayı ödeyip elektriği açmam gerekiyordu. Ancak şunu unutmam, DEDAŞ yetkilisi bana şunu dedi: 'Kaçak kullandığını kabul et, bu kâğıdı imzala, biz sana yüzde 50 indirim yapalım.' Bu çok zoruma gitti. Bunu kabul etmeyerek tüm parayı ödeyerek elektriğimi açtım. Tabi hemen Tüketici Hakem Heyetine başvurdum, oradan çıkacak sonucu göre mahkemeye de başvuracağım." dedi.

Abone borcunu 7 Ocak'ta ödediğini, 8'inde ise eklektiği açma müracaatından bulunduğunu belirten Temelli, elektriğin 9 Ocak'ta bırakıldığını, ancak bu sefer de ayın 10'unda yani bir gün sonra 236,80 TL'lik bir fatura geldiğini söyledi.

Tekrar DEDAŞ'a gittiğini ve bu durum karşısında oradaki personelin de çok şaşırdığını aktaran Temelli, yazdığı itiraz dilekçesinin de reddedildiğini söyledi.

Mecburiyetten faturayı ödeyip tekrar Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunduğu kaydeden Temelli, kendisine yapılan keyfi muameleye karşı hakkını savunacağını söyledi. 

Temelli, sözlerine şöyle devam etti: "Benim şüphelendiğim konu şu; Kızıltepe'deki boş dairelerin sayaçları, DEDAŞ'taki bazı kişiler tarafından başka abonelere bağlanıyor. Tabi dairenin elektriği kapalı olduğu için fatura da gelmiyor. Ancak ev sahibi abonesini açmaya gidince böyle yüksek bir ceza ile karşılaşıyor. Yetkililerin bir an önce bunun üzerinde durması lazım. Bu mağduriyetler daha fazla çoğalmadan önlem alınması lazımdır. Sayaçlar dışarıda, bunu ancak DEDAŞ'tan birileri yapabilir. Bakın okullar yarıyıl tatiline giriyor, memleketine gidecek bütün devlet memurlarının saatlerinin başkasına çalışacak gibi görünüyor. Bu mağduriyet konusunda muhatap da bulamıyoruz. DEDAŞ ile ilgili uygulanacak bir kanun yok, bir merci yok. DEDAŞ, 'başkası çalmış ama sen ödeyeceksin' diyor. Başkası çalmış ise ben bunu niye ödeyeceğim? DEDAŞ'ın yaptığı bu keyfi uygulamanın durdurulması için yetkilileri göreve davet ediyorum."

Öte yandan DEDAŞ'tan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Söz konusu 1.893.35 TL'lik faturaya ilişkin yapılan inceleme neticesinde Naşit Temelli'nin şirketimiz ile sözleşme imzalamadan enerji tükettiği, 7049412 nolu abonenin muhtelif tarihlerde yapılan kontrollerde şirketimiz bilgisi dışında kesilen enerjinin açıldığı tespit edildiğinden Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin Kaçak ve Usulsüz Elektrik Enerjisi Tüketimi başlığı altında yer alan, Kaçak elektrik enerjisi tüketimi ile ilgili 42.Maddesinin (1).fıkrasının ( ç) bendinde 'Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin ilgili mevzuata uygun olarak kestiği elektrik enerjisini, mücbir sebep halleri dışında; yükümlülüklerini yerine getirmeden dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin izni dışında açması kaçak elektrik enerjisi tüketimi olarak kabul edilir.' hükmü doğrultusunda yönetmenlik gereği işlem tesis edildiği görülmüştür. Tahakkuk edilen 236.80 TL fatura ise, 13.11.2018 ile 08.01.2019 tarihleri arasında tüketilen enerji bedelidir. Yapılan iş ve işlemler mevzuata uygun olarak yapılmıştır." denildi. (M. Salih Keskin - İLKHA)