Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip olan Gaziantep'te 77 bini Suriyeli öğrenci olmak üzere yaklaşık 600 bin öğrenci karne aldı.
Gaziantep'te 2018-2019 eğitim-öğretim yılının ilk dönemini tamamlayarak karnelerini alan öğrenciler 15 günlük tatile girmenin sevincini yaşadı. Öğrenciler, iki hafta sürecek olan yarıyıl tatilinin ardından 4 Şubat Pazartesi günü tekrar ders başı yapacak.
Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de öğrenciler karne alarak, yarıyıl tatiline girmenin sevinç ve heyecanını yaşadı. Karnelerini alarak 2018-2019 eğitim-öğretim yılını tamamlayan öğrenciler, zorlu bir eğitim sürecinin ardından 15 günlük yarıyıl tatilinin başlamasının mutluluğunu yaşıyor.
77 bini Suriyeli olmak üzere yaklaşık 600 bin öğrencinin karne aldığı kentte bazı okullardaki öğrenciler ise karnelerini Gaziantep Valisi Davut Gül'den almanın heyecanını yaşadı.
Şehitkamil ilçesinin Girne Mahallesi'ndeki Kıbrıs İlkokul ve Ortaokulunda 2018-2019 eğitim-öğretim yılının ilk yarıyıl olması dolayısıyla düzenlenen karne dağıtım törenine, Gaziantep Valisi Davut Gül'ün yanı sıra Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yağcı katıldı.
Vali Gül ve beraberindekiler, bazı sınıflara girerek öğrencilere karnelerini dağıttı. Karnelerini alan ve takdir, teşekkür ve onur belgelerini alan öğrencilere çeşitli hediyeler de verildi. Vali Gül, sohbet ettiği öğrencilere 15 günlük tatilde bol bol kitap okumalarını, aileleriyle vakit geçirmelerini ve Gaziantep'in müzelerini gezmeleri konusunda tavsiyesinde bulundu.
Karne dağıtımının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Davut Gül, "Bu karneler sadece öğrencilerimizin değil velilerimizin de karnesidir." dedi.
2018-2019 eğitim-öğretim döneminin ilk yarısının sona erdiğini belirten Gül, "Bugün çocuklarımızın karnelerini vermeye geldik. Gaziantep'te 31 bin 500 öğretmenimiz, bin 236 okulda yaklaşık 590 bin öğrencimize eğitim-öğretim verdi. İnşallah ikinci dönemde de aynı şekilde bu eğitim-öğretimi vereceğiz." dedi.
"Bu notların hepsi değişebilir"
Karnelerin sadece öğrencilerin değil, aynı zamanda velilerin de karnesi olduğunu vurgulayan Vali Gül, "Bu karnelerdeki not veya puan ne olursa olsun bu öğrencinin çok başarılı ya da çok başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Asıl başarı ailesindeki ilişkiler, sosyal hayatındaki ilişkiler, kendisinde bir özgüven oluşması, kendi ayakları üzerinde durmasıdır. Bu notların hepsi değişebilir. Puanı 100 olanlar 30-40'a inebilir, puanı 30-40 olanlar 100'e çıkabilir. Öğrenci kardeşlerimize tavsiyelerimiz; bu karnelerine bakarak eksikliklerini gidermeleri, eksik olan derslerde daha çok gayret etmeleri ve çalışmalarıdır." ifadelerini kullandı.
"Aileler, çocuklarının karnelerine bakarak muhasebe yapmalıdır"
Ailelere tavsiyelerde bulunan Gül, "Aileler, çocuklarının karnelerine baktıklarında 'neyi eksik yaptık, neyi fazla yaptık, hangi konuda daha çok gayret göstermeliyiz?' diye kendi muhasebelerini yapmalarıdır. 15 gün boyunca çocuklarımızdan bol bol şehrimizi gezmelerini istirham ediyorum. Gaziantep müzeler şehri, çok sayıda müze var. Şehrimizi tanımamız gerekiyor. Aynı şekilde velilerimizle beraber bol bol kitap okumaları ve tatili doya doya geçirmelerini arzu ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Önemli olan karnedeki davranış puanı"
2018-2019 eğitim-öğretim yılının birinci dönemini hayırlısıyla bitirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete de öğrencilere tatilde ödev vermediklerini, ödev yerine öğrencilerin tatillerini daha çok aileleri geçirmelerini ve sosyal aktivitelere katılmalarını istediklerini belirtti.
Mete, "Gaziantep'te 514 bini kendi öğrencilerimiz ve yine kendi öğrencilerimiz gibi gördüğümüz 77 bin Suriyeli öğrencilerimizle birlikte toplam 592 bine yaklaşan öğrencimize bugün karne veriyoruz. Bu karnelerin tamamı, öğrencilerimizin bir dönemlik eğitim-öğretim ile ilgili performanslarının bir göstergesidir." diye konuştu.
"Biz, karnelerin ikinci kısmını çok önemsiyoruz"
Karnelerin özellikle ikinci bölümünü çok önemsediklerinin altını çizen Mete, "İkinci bölüm' dediğimiz bölüm davranış puanı. Bizim velilerimizden ricamız; özellikle bu kısmı önemsiyoruz ve velilerimizin de dikkatini biz bu kısma çekmek istiyoruz. Çocuklarımızın davranışlar kısmını lütfen hep birlikte bir değerlendirelim. Notlar bir şekilde düzeltilebilir. Bu konuda emek sarf ederek istenilen seviyeye gelinebiliyor. Ama bizim temel olarak özellikle ilkokullarda, okul öncesinde kazandırmaya çalıştığımız en önemli hasletler öğrencilerimizin davranışlarıdır. Aslında bunların tamamına baktığımızda bu bir öğrencinin hayattaki başarısını da gösteren veya başarılı olup olamayacağını gösteren en önemli ölçülerdir. Bizim, eğitim-öğretim camiası olarak en fazla önemsediğimiz konu öğrencimizin her anlamda kendine yetebilen, özgüveni olan, iletişim becerileri yüksek bireyler yetiştirmektir. Bu sağlandığında zaten başarı geliyor." diye belirtti.
"Çocuklarımıza ev ödevleri vermeyelim"
Öğrencilerin eğitim-öğretim yeterinde eğitim gördüğünü belirten Mete, öğrencilerin tatillerini daha çok aileleri ve sosyal aktiviteler geçirmeleri gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"İnşallah bu 15 günlük süre içerisinde çocuklarımız ev ödevi dışında biz, zaten öğretmenlerimizden de rica ettik. Çocuklarımızı ev ödevleri ile ödevlendirmeyelim. Ödev yerine çocuklarımız, bu iki hafta boyunca aileleriyle doya doya vakit geçirsinler. Zaten eğitim-öğretim ile ilgili yıl boyunca yoğun faaliyet içerisindeler. İstiyoruz ki ailelerle birlikte gezsinler, etkinlikler yapsınlar. Bu etkinliğin adı çok önemli değildir. Bu etkinlikleri yapsınlar ve kendini geliştirsinler. Aile ve çocuk bir arada olmanın tadını çıkarsın. İnşallah 4 Şubat tarihinde de çocuklarımızı tekrar okullarımıza sağ-salim bir şekilde görmek istiyoruz. Akabinde de 2018-2019 eğitim-öğretim yılını sağlıklı bir şekilde tamamlayıp hedefliyoruz." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)