Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, kentte yarıyıl tatilinde 76 bini Suriyeli öğrenci olmak üzere toplam 666 bin öğrencinin karne alacağını söyledi.

Gaziantep'te, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve 2 gün süren "2023 Eğitim Vizyonu" çalıştayı sona erdi. Çalıştay ile ilgili bilgi veren Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü, çalıştayın çok verimli geçtiğini söyledi.

Çalıştay ve yaklaşan yarıyıl tatili ile ilgili İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Mete, çalıştayın tüm eğitim camiasına hayırlar getirmesini dilerken, yarıyıl tatilinde 76 bini Suriyeli öğrenci olmak üzere toplam 666 bin öğrencinin karne alacağını söyledi.

Mete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın himayelerinde başlatılan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen "2023 Eğitim Vizyonu" çalıştayının çok verimli geçtiğini belirterek, "Biz, sayın cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde ve bakanımızın himayelerinde çalıştay ile ilgili çalışmalarımıza zaten çok önceden başlamıştık. Ancak bakanlığımızın tüm il, ilçelerde ve okullarda bu konuda çalışma yapma talimatıyla birlikte ilimizde başta ilçelerimizdeki okullarımızda öğretmenlerimizle birlikte bir araya gelerek ilçe çalıştaylarını tamamladık. Bu iki günde de güçlü bir temsille çalıştayımızı gerçekleştiriyoruz. Çalıştayımıza hem okullardaki öğretmenlerimiz hem de okul yöneticilerimiz bunun yanında üniversitelerimiz çok ciddi destek verdiler. Sivil toplum kuruluşlarımız, kurumlarımız ve spor kulüplerimizin güçlü desteğiyle '2023 Eğitim Vizyonu' iki günlük çalıştayla ilimizde gerçekleştiriyoruz." dedi.

"Gaziantep ilinin hazırladığı rapor çok önemli ve kıymetlidir"

Çalıştayın amacı ile ilgili de bilgi veren Mete, "Bu çalıştayın amacı; bir vizyon belgesini ortaya koyan, ana hedeflerinin gerçekleştirilmesi, bunun beraberinde ana hedeflerinin alt bileşenleri ile hayata geçirilmesinde uygulamada karşılaşılabilecek güçlükler, uygulamalı anları, öneriler ve bu önerilerin pratiğe dönüşmesidir. Yani aslında teorinin pratiğe dönüşmesidir. Ete kemiğe bürünmesi ile ilgili bir çalıştay. Burada oluşacak çalıştay raporuyla daha sonra Türkiye çapında düzenlenecek muhtemelen yarıyıl tatilinde olması bekleniyor. Bakanlık çalıştayımızda ise il raporları sunulacak. Bu anlamda da Gaziantep ilinin hazırladığı rapor çok önemli ve kıymetlidir. Biz bu konuda bütün arkadaşlarımızla ve paydaşlarımıza dikkatli, titiz bir çalışma yürütüyoruz. Hazırlanacak olan bu raporun kıymetli olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"2023 Eğitim Vizyonu'nun iyi anlaşılması ve tanıtılması önemlidir"

Mete, "2023 Eğitim Vizyonu" belgesinin tamamen milli ve yerli olduğunu belirterek, "Dolayısıyla bu ihtiyaçlardan doğmuştur. İhtiyaçların doğru analizi ile ortaya konulmuştur. Bu anlamda da batılı bir danışmadan veya batılı bir ülkenin eğitim politikalarının kopyalanmasından daha ziyade 21'inci yüzyıl becerilerini esas alan, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşma noktasında bize düşen görevler ve o tarihte dünyanın en büyük ve güçlü ülkeleri arasında olmayı kendisini hedef edinmiş, ülkemizin evlatlarının bugün eğitim sistemi içerisinde yetişeceklerine ve dolayısıyla bu vizyon kapsamında yetişecekleri, gelecekte bu ülkenin o tarihte liderlere uygulayacakları, bu anlamda belki de toplumun önde gidenleri olacaklarının bu vizyon belgesinin getirdiği felsefe ile yetişecek. Bu anlamda da tabi ki '2023 Eğitim Vizyonu'nun iyi anlaşılması ve tanıtılması, bu anlamda da sahip çıkılması çok kıymetli ve önemlidir." şeklinde konuştu.

"Müfredat sadece yazılı bir metinden ibaret olduğunda çok anlamlı olmuyor"

Okullarda uygulanan müfredatın sadece yazılı bir metinden ibaret olduğunda çok anlamlı olmadığına işaret eden Mete, şunları söyledi:

"Biz zaten 2023 eğitim vizyonu ile birlikte şunu öngörüyoruz. Müfredatın beceriye, becerinin görgüye dönüşeceğini ümit ediyoruz. Yani müfredat sadece yazılı bir metinden ibaret olduğu zaman çok anlamlı olmuyor. O yüzden biz, müfredatı mutlaka öğrencilerimizin becerisine ve bu kazandıkları beceriyi de görgüye dönüştürmesini bekliyoruz. Bu anlamda da eğitimin bütün alt bileşenleri buna göre belirlendi. 21 masada yapılan çalıştayın her biri bir konuya temas ediyor. Yani bu çalıştay eğitim-öğretimin bütün meselelerine temas eden bir çalıştay. Bu açıdan hiçbir alanın boş bırakıldığını düşünmüyoruz. Buna rağmen ebetteki iki gün süren çalıştayda görüş ve öneriler eksik kalan yönleri ortaya çıkacaktır. Bu konuda tekrardan değerlendirme imkanımız olacak. Ben özellikle bu kadar güçlü bir temsili hazırlanan bir çalıştayın sonuçların daha verimli ve hayırlı olacağını düşünüyorum."

"Gaziantep'te 666 bin öğrenci karne alacak"

Gaziantep'te yarıyıl tatilinde 76 bini Suriyeli öğrenci olmak üzere toplam 666 bin öğrencinin karne alacağını belirten Mete, "Gaziantep büyük bir şehir, öğrenci nüfusu da buna göre büyük. Bizim örgün ve yaygın eğitimde toplamda 666 bin öğrencimiz var. Bunların içerisinde 60 bin Suriyeli öğrencimiz var. 16 bin civarında da geçici eğitim merkezinde eğitim alan Suriyeli öğrencilerimiz var. Toplam 76 bin Suriyeli öğrencimiz var. Bunun yanında bu karne döneminde bizim okul öncesinden 12'inci sınıfa kadar öğrencilerimizin bir yıllık değil belki ama bir dönemlik çalışma performanslarının neticesini görecekleri bir değerlendirme olacak. Bu karne her şey demek değil. Notların iyi veya kötü olması bir şeyin bittiğini veya her şeyin tamamlandığı anlamına gelmez. Sadece öğrencilerimizin performansını görmeleri, bu konuda belki tedbir almaları için bir fırsattır. Biz başarıyı sadece karne notuyla değerlendiren bir eğitim anlayışını zaten ret ediyoruz. Biz başarının hayatta, meslekte, yaptığı işte başarılı ve mutlu olmaya bağlı olduğunu düşünüyoruz. O yüzden de diyoruz ki mutlu nesiller ve güçlü yarınlar için iyi bir 2023 eğitim vizyonuna sahip çıkalım, bu konuda hepimiz üzerine düşeni yapalım." diye konuştu.

"Öğrenciler tatillerini dinlenerek geçirsinler"

Öğrencilere de seslenen Mete, "İnşallah yoğun geçen bir dönemin dinlenerek ama aktif dinlenerek, biz dinlenmeyi bazen yanlış anlayabiliyoruz. Dinlenmede tavsiyemiz; çocukların sinemaya, tiyatroya, kendi kişisel gelişimine katkı sağlayacak etkinlikler içerisinde bulunsunlar, kitap okusunlar ve aileleriyle birlikte vakit geçirsinler. Kurstan kursa dersten derse koşmasınlar. Bunların zaten yeteri kadar yoğunlaştırılmış halini okullarda alıyorlar. Tatilde daha dinlenerek, kendi zihinlerini berraklaştıracak faaliyetler içerisinde bulunsunlar." dedi.

"Karne çalışan ve çalışmayan, gayret eden ve etmeyenin bir yansımasıdır"

Mete, "Karne artık bizim geleneğimiz. Karnedeki yazılan notları görmeden olmuyor. Ama karne tabi ki çalışan ve çalışmayan, gayret eden ve etmeyenin bir yansımasıdır. Dolayısıyla bunu çok büyütmeyelim. Ancak eğer ki bir iyileştirmeye açık alanlarımız varsa bu konuda biraz daha gayret etmemiz gerektiğini, birazda planlı ve programlı çalışmamız gerektiğini, biraz daha günceli takip etmemiz gerektiğini hatırlatan bir veri olarak değerlendirelim. Aileler de çocuklarına çok güveniyor ve inanıyorlar, çocuklarının arkasında. Biz de sizin arkanızdayız. Sadece biraz daha günlük hayatın dışında sorumluluklarımızı bilerek disiplinli olarak çalışalım, gayret edelim. Hepiniz bu başarıyı gösterebilecek nitelikte ve kabiliyettesiniz. Hepinize başarılar diliyor, gözlerinden öpüyorum." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)