TEKNOLOJİ SERVİSİ
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Birliğine göre dünyada üretilen yiyeceğin üçte biri boşa gidiyor. Bu yılda 1.3 milyar ton gıda demek. Bu kadar israfın yıllık maliyeti ise 680 milyar dolar!
Bu israfın bir kaç tane sebebi var. En önemli faktör tüketicilerin aldıkları gıdanın hala yenebilir olup olmadığını tespit etmekte zorlanmaları.
Dış görünüşün bozulmasına, gıdanın ilk günkü güzelliğini yitirmesine göre karar veriliyor. İnsanlar çoğu zaman bozulmuş olduğunu düşünerek yenmesi mümkün olan bir yiyeceği atıyorlar.
Bu israfa savaş açan Bavaria Gıda Bakanlığı bir kampanya başlattı. Fraunhofer`den bilim insanları bu israfı azaltmak için çalışıyor.
Bu çalışma dahilinde besinlerin tazeliğini ölçen bu tarayıcıyı geliştirildi.
Kızılötesi ışık ile çalışan ve cebe sığacak büyüklükte olan tarayıcı ile bir yiyeceğin tazelik oranı anlaşılacak.
Cihaz, bu yıl içerisinde bölgedeki süpermarketlerde denenmeye başlanacak.
MALİYET DÜŞÜRÜLDÜ
Cihazın kullandığı teknoloji aslında yeni değil. Hali hazırda laboratuvarlarda kullanılıyor.
Ancak burada bilim insanlarının başarısı bu cihazı cebe sığacak kadar küçültmüş olmak ve maliyetini de makul bir seviyeye çekmiş olmakta yatıyor.
Cihaz ile henüz sadece homojenik gıdalar incelenebiliyor. Yani bir patatesi veya domatesi inceleyen cihaz, farklı pek çok gıdanın bulunduğu bir pizzayı kontrol edemiyor.
Ancak ileride yüksek çözünürlüklü versiyonlar geliştirilerek bu sorunların aşılacağı düşünülüyor.
Üstelik bu teknoloji sırf yiyecekte değil; plastik, tekstil, yün gibi ürünlerde de kullanılabiliyor.
Kaynak, İTO