Ağırlıklı olarak Suriye konusunun görüşüldüğü Milli Güvenlik Kurulu`nun (MGK) 2 buçuk saat süren son toplantısının ayrıntıları basına yansıdı.


Alınan bilgilere göre, toplantının yaklaşık 1 buçuk saatlik kısmında Suriye ile ilgili iki senaryo tartışıldı: Türkiye`ye gelebilecek mülteci sayısının 500 bine kadar çıkma ihtimali ile Suriye`nin üç parçaya bölünmesi durumu. Buna göre toplantıda, Suriye`deki gerilimin daha ileri boyutlara taşınması durumunda üst sınır olarak düşünülen "100 bin kişilik göç" hazırlıklarının yetersiz kalacağı, Suriye`den Türkiye`ye kaçışların daha yüksek rakamlara çıkabileceği tespiti yapıldı.

Suriye`den Türkiye`ye olası göç senaryoları 250 bin ve 500 bin kişi olarak revize edilerek, böyle bir gelişme durumunda ne yapılacağı sorusuna yanıt arandı. Her türlü acil durumla ilgili değişik olasılıklara göre yeni senaryolar geliştirildi. Hatay ve Kilis`teki kampların durumu da bu çerçevede ele alındı. Ayrıca Suriyelilere insani yardım ulaştırılması konusunun da gündeme geldiği toplantıda Suriye birliklerinin geçtiğimiz ay Türkiye sınırını ihlal ederek kaçan Suriyelilere ateş açması da değerlendirildi.

MGK`nın gündemindeki ikinci konu ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad`ın başarısızlığa uğrayacağına inandığı zaman devreye sokmayı planladığı "bölünme senaryosu" oldu. Devletin ilgili kurumlarının, çatışmaların uzaması halinde en kötü senaryo olarak Esad`ın ülkeyi üçe bölme planı yaptığı endişesini taşıdığı bildirildi. Buna göre Esad, muhaliflerin saldırılarının durmaması ve uluslararası toplumun baskıyı artırması halinde, Baas rejimine yaşam alanı olarak gördüğü iç kısımlarda sadece Nusayrilere ait olacak bir devlet kurmayı planlıyor.

Esad`ın sahil kesiminden Şam`a doğru uzanan bir hatta böyle bir yapılanmaya gitmek istediği değerlendirmesi yapılarak bu durumda atılacak adımlar da MGK`da gözden geçirildi.
 

Sabah