DİYARBAKIR - Eğitim-Bir-Sen Silvan Temsilcisi Nusret Taş, Silvan İmam Hatip Lisesi`nin mevcut durumu hakkında yazılı basın açıklaması yaptı. Silvan İmam Hatip Lisesi`nin hayırsever bazı insanların girişimleri sonucu Diyarbakır İmam Hatip Lisesinin bir şubesi olarak 2005-2006 Eğitim-Öğretim yılında eğitim öğretime başladığını ifade eden Taş, ancak okulun ilçedeki bürokrasinin hışmına uğradığı ve bugüne kadar hep göz ardı edilerek dışlandığını söyledi. Taş, okulun şehrin dışında sayılabilecek soba ile ısıtılan, çatıları damlayan baraka tipi eski binalarda eğitim vermeye mahkûm edildiğini söyledi.

Eğitim-Bir-Sen Silvan Temsilcisi Nusret Taş, "Eğitimde 4+4+4 sistemi olarak bilinen yasa değişikliği nedeniyle mevcut okullardan hangilerinin ilkokul, hangilerinin ortaokul ve hangilerinin İmam Hatip Ortaokulu olacağını belirlemek amacıyla Diyarbakır`ın Silvan İlçesinde Milli eğitim Müdürlüğü bünyesinde de komisyon toplanmıştır. Ancak tüm girişimler, görüşmeler ve komisyondaki üyelerden bazılarının farklı görüşlerine rağmen İlçe Milli Eğitim Müdürünün dayatması sonucu Profilo İlköğretim Okulu yerine Ziya Gökalp İlköğretim Okulu seçilmiştir" dedi.

İlçe merkezinde şehrin her tarafına hitap edebilecek yaklaşık 10 adet ortaokul belirlenmesine rağmen, şehir merkezi ve köylerine hitap edebilecek tek ortaokul olacak olan İmam Hatip Lisesi için ulaşım, güvenlik ve uygunluk bakımından seçilmesi gereken okul seçilmediğini belirten Taş, bu kararın hiçbir haklı gerekçesinin de mevcut olmadığını söyledi.

Taş sözlerine şöyle devam etti; "Bu iki okulu kısaca karşılaştırdığımızda mesele daha net anlaşılmış olacaktır.

1. Profilo İlköğretim Okulu; şehir merkezinde yer almakta, dolayısıyla şehrin her tarafında hitap edebilecek konumdadır. Bu yönüyle şehrin her tarafından çocuğunu göndermek isteyenler için cazip bir konuma sahip bulunmaktadır

2. Ziya Gökalp İlköğretim Okulu; Şehir merkezinde yer almamakta, dolayısıyla şehrin her tarafına hitap etmemektedir. Bu nedenle uzakta kalan mahallelerdeki veliler istekli olsalar da küçük yaştaki çocuklarını buraya göndermek istemeyecektir.

3. Profilo İlköğretim Okulu; Ulaşım bakımından şehrin her tarafından güvenli bir şekilde ulaşım sağlanabilecek bir konumda yer almaktadır

4. Ziya Gökalp İlköğretim Okulu; İlçe merkezinde geçmekte olan şehirlerarası yolun yakınında yer almakta, oraya gidecek öğrencilerin çoğunluğu geliş-gidişlerinde bu yolu kullanmak zorunda kalacaktır. Bu da küçük yaştaki çocuklar için can güvenliği sorunun oluşturacaktır. Dolayısıyla velilerin bir kısmı can güvenliği riski nedeniyle çocuklarını buraya göndermek istemeyecektir

5. Profilo İlköğretim Okulu; 18-20 derslikli olup kapasite bakımından uzun süreli olarak ilçedeki imam hatip talebini karşılayabilecek konumdadır…. Şu anda İmam Hatip Lisesi için yapım kararı alınan okul 16 derslikli olup ancak imam hatibin lise kısmına hizmet verecektir. Dolayısıyla şu an imam hatip ortaokulu olarak seçilecek bina kısa süreli değil, uzun süreli ve kalıcı olmak durumundadır.

6. Ziya Gökalp İlköğretim Okulu; Toplam 8-10 derslikli olup kapasite bakımından ilçedeki imam hatip talebini karşılayamaz durumdadır…"

Verilen bu kararın, yıllardır dışlanan, sahipsiz bir halde bırakılan İmam Hatip Lisesine karşı Silvan İlçe Milli Eğitim Yetkilileri tarafından takınılan tutumun değişmediğini gösterdiğini ifade eden Taş, "Sivil Toplum Kuruluşu, siyasetçi ve bürokratlarımızdan yetkili kişilerin bu konuda duyarlı olmaları ve ilçe milli eğitim müdürlüğümüz tarafından alınan bu kararın revize edilmesi hususunda girişimde bulunmasını talep diyoruz" diye konuştu. (M. Salih Keskin - İLKHA)